Ile w Polsce zarabia szef kuchni? Karol Okrasa podaje konkretne kwoty

Wizyta w eleganckich, dobrze ocenianych restauracjach prowadzonych przez uznanych szefów kuchni to niejednokrotnie spore wyzwanie dla portfela. Oczywiście składniki wysokiej jakości oraz profesjonalna obsługa muszą kosztować. Czy zastanawiałeś się jednak, ile w Polsce zarabia szef kuchn? Odpowiedzi na to pytanie udzielił Karol Okrasa.

Zarobki szefów kuchni w Polsce | Fot.123RF/Picsel / fot. Artur Szczepanski/REPORTER

Spis treści: 

"Biznes Klasa" to program prowadzony na youtubowym kanale portalu money.pl, w którym pojawiają się goście z różnych gałęzi biznesu. Wielu z nich to właściciele największym firm w Polsce, w rozmowie z prowadzącym, dziennikarzem ekonomicznym Łukaszem Kijkiem odsłaniają kulisy prowadzenia przedsiębiorstwa. W najnowszym odcinku pojawił się znany kucharz i szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem Karol Okrasa, który opowiedział o funkcjonowaniu restauracji od kuchni. Nie od dziś wiadomo, że gastronomia to potężny sektor gospodarki, jednak, ile tak naprawdę zarabiają szefowie kuchni? 

Sprawdź także: Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Kim jest Karol Okrasa? 

Karol Okrasa to jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, zasłynął między innymi dzięki programom telewizyjnym o tematyce kulinarnej, wśród nich pojawiły się takie tytuły jak: "Kuchnia z Okrasą", "Smaki czasu z Karolem Okrasą", czy "Okrasa łamie przepisy". Dzielił się tam rozległą wiedzą w dziedzinie gotowania, oraz prezentował przepisy często inspirowane tradycyjnymi smakami. Nie wszyscy wiedzą jednak, że od lat dania serwowane przez Karola Okrasę można spróbować w warszawskiej restauracji Platter znajdującej się w hotelu InterContinental. Znajdziesz tam potrawy kuchni polskiej, które wzbogacone zostały smakami kuchni świata. Co więcej, w 2008 roku został jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która zajmuje się krzewieniem kultury stołu w Polsce oraz na świecie. 

Biznes restauracyjny w Polsce 

Według Karola Okrasy dróg na osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej jest kilka, począwszy od fine diningu, czyli tzw. drogich restauracji, w których liczy się kunszt szefa kuchni oraz wyrafinowany sposób serwowania potraw, przez restauracje bardziej dostępne dla "zwykłego Kowalskiego", aż po bary szybkiej obsługi, czy franczyzy, np. serwujące fast-foody.

Szef kuchni podkreśla, że do założenia dobrze prosperującej restauracji nie wystarczą jedynie dobre chęci i wkład finansowy na otwarcie lokalu, ponieważ zyski pojawiają się zazwyczaj dopiero po pół roku, a nawet i później. W przypadku otwierania własnej restauracji niezbędna będzie cierpliwość, zapał, samodyscyplina, oraz przygotowanie poduszki finansowej, która może być niezbędna w "gorszych czasach", na przykład poza sezonem turystycznym. Co więcej, na finalny sukces składa się mnóstwo czynników, miejsce, w którym otworzony zostanie lokal, znajomość potrzeb potencjalnych klientów, czy aspekt ludzki.

Ile zarabiają szefowie kuchni w Polsce? 

Kariera szefa kuchni to nie tylko możliwość realizowania swoich kulinarnych pasji, oraz dzielenie się z gośćmi wybitnymi smakami autorskich dań. Szefowie kuchni w Polsce mogą liczyć na niemałe zarobki. Karol Okrasa zapewnia, że ich wypłaty sięgają nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, przeciętnie są to kwoty oscylujące wokół 10 tysięcy złotych netto. 

Źródła: youtube.com/@biznesklasa, money.pl/gospodarka, smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 30

15 min
0
15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 983

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0