Sezon na truskawki

Idą święta, a z nimi pyszności z Restauracji Hawełka

„Od lat spotykamy się na „śledziku" przy tym samym stoliku, zawsze w dzień przed wigilią. Cenimy miłą atmosferę i doskonałą kuchnię! „Wesołych Świąt" życzą cztery krakowianki" - pod tymi słowami podpisały się dwie Krystyny, Renatka i Kasia. To wpis do Księgi Pamiątkowej Restauracji Hawełka. Jeden z wielu potwierdzających, że tradycję budują ludzie, czas i miejsce.

Fot. Restauracja Hawełka

Nie tylko śledzik smakuje tu jak ongiś. Karpie, szczupaki, grzybowa i barszcz są przygotowywane zgodnie ze starymi recepturami. Strucle i keksy. Smaki i aromaty. Dziczyzna i drób. Jadło postne i mięsiwa. Potrawy na wigilię i na świąteczne biesiady. To wszystko jest w Hawełce. Tak było dawniej i tak jest dziś.

Gdy Antoni Hawełka rozpoczynał swoją przygodę kulinarną był rok 1876.Specjały i delikatesy z całego świata sprowadzał do grodu Kraka. Wszyscy, którzy cenili sobie dobrą atmosferę i pyszne jedzenie przekraczali progi Hawełki. Krakowianie i goście z Galicji, mieszczanie i koronowane głowy, profesorowie i bohema, mieszczki i arystokraci. Niczym w tyglu mieszały się kultury i zwyczaje. Przez niemal 150 lat dobra kuchnia stanowiła coś więcej.

„Ojciec opowiadał jak chodził „na śledzia" do Hawełki, w południe przed wigilią - wspomina Monika Mieroszewska - No i jak przyjechałam do Krakowa, to zobaczyłam, że wszystko dalej istnieje -Planty, uniwerek, „nasz" dom i nawet drzewo, pod którym sypiałam kiedyś w wózku. Oczywiście poszłam do Hawełki na Rynku".

Co jest w tym śledziku z Hawełki, że i kiedyś, i dziś równie dobrze smakuje? Tradycja! Miejsce, czas i ludzie. Boże Narodzenie to jedno z wielu świąt, podczas których to, co sprawdzone przez pokolenia ...i dziś smakuje wybornie.

To tradycja zobowiązuje, aby nawet tym , którzy święta chcą spędzać w domu, oferować jej część. Dlatego kolejny już rok na Świątecznym Kiermaszu można kupić niemal wszystko to, co niezbędne na wigilijnym i świątecznym stole. W Restauracji Hawełka w Rynku Głównym 34 do 20 grudnia 2015 roku przyjmowane są zamówienia. Ich realizacja kończy się 24 grudnia o godzinie 12.00.

www.hawelka.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 102

30 min
4
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 247

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6