Sezon na truskawki

Herbata nie musi być nudna - zalety jej picia

Wszyscy w domach i w biurach parzymy herbatę dość mechanicznie. Wrzucamy torebkę do kubka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy cukier. Niestety, nie mamy pojęcia o tym, że parzenie herbaty może być prawdziwą ceremonią smaku! Zaskoczmy gości i zafundujmy im chwilkę zapomnienia!

Fot. 123RF/Picsel

Kiedy odwiedzają nas bliscy, wypada ich dobrze ugościć. Chrupiące ciasteczka, aromatyczna kawka czy przyjemna herbatka do serniczka. Rozmowa płynie jakoś przyjemniej i robi się bardzo klimatycznie.

Tradycyjnie czy z nutą szaleństwa?

Polacy częściej sięgają po herbatę jesienią, ponieważ potrafi ona niesamowicie rozgrzać i poprawić nastrój. W ciągu roku przeważnie pijemy herbatę czarną, ziołową bądź czerwoną. Z kolei zimą, staramy się podrasować jej smak cytryną, miodem czy sokiem z malin. Wiele osób preferuje również herbaty smakowe - wiśniowe, truskawkowe, jabłkowe, a nawet czekoladowe.

Polski rynek herbat dwoi się i troi, żeby przekonać ludzi, że napój ten wcale nie musi być czarny i nudny. Nie zdajemy sobie sprawy, ile smaków potrafi zaczarować dzień i zamienić picie herbaty w wyjątkową chwilę. Wyobraźmy sobie jabłka w cynamonie. Kojarzą się nam ze świętami i pysznym ciastem z dzieciństwa. A co gdyby przypominać sobie ten zapach, za każdym razem przy parzeniu herbaty? Herbatkę taką znajdziemy w Coś dla Zdrowia promocje i gwarantujemy, że na samych jabłkach się nie skończy. W składzie znajdziemy również goździki, rodzynki, aronię i płatek hibiskusa.

Kuszącą propozycją jest też herbata poziomkowo-waniliowa. Dodatkowo znajdziemy w składzie dziką różę, truskawkę, a nawet czarną porzeczkę. Po takiej kombinacji smakowej, odżyje w nas nowa energia i poczujemy przypływ endorfin! Nagły skok szczęścia umili dzień w pracy i spotkanie z przyjaciółką.

Zanim zdecydujemy się na oryginalny smak, warto wybrać typ herbaty - czerwona, zielona, czarna, owocowa czy yerba mate. Kiedy podejmiemy decyzję, ciężko będzie nam dokonać wyboru w kwestii smaku. Wszystkie brzmią niesamowicie - ananas z truskawką, lipa z maliną, wiśnie w rumie, yerba green z guaraną.

Dlaczego warto pić herbatę

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez herbaty. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie! Gotowe mieszanki smakowe znajdziemy w sklepach, jeśli jednak mamy ochotę stworzyć oryginalne połączenie - wystarczy domowy susz. Możemy wysuszyć owoce i zrobić z nich herbatę, której nie znajdziemy na żadnej półce w sklepie. Suszyć możemy najróżniejsze owoce, a także kwiaty, dzięki którym napar nabierze wyjątkowego aromatu.

Herbaty potrafią rozgrzewać, wzmacniać, energetyzować, uspokajać i ułatwiać zasypianie. Celować należy w herbatki ziołowe, które przynoszą ukojenie. Zioła pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia, łagodzą migrenę i bóle głowy. Melisa, mięta, rumianek to herbaty dość popularne. Na rynku znajdziemy lawendę, chmiel, dziurawiec, lipę, które nas zrelaksują i pomogą spokojnie zasnąć. Herbatki potrafią zdziałać cuda, jeśli poznamy ich smak. Mniszek lekarski zadba o naszą cerę, mięta poprawi pracę żołądka, a rumianek ukoi ból.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Pamiętajmy o tym, że herbata potrafi być wyjątkowa, jeśli ją odpowiednio zaparzymy. Woda nie powinna wrzeć, a parzenie powinno trwać parę minut. Z pozoru prosta czynność, która kojarzy się z ekspresowym zalaniem torebki wodą, wymaga uwagi i wiedzy. Kto by pomyślał, że niewłaściwe przygotowanie, może pozbawić napar zdrowotnej mocy? Warto czytać opisy na opakowaniach, które często informują, ile wynosi czas parzenia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 77

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 234

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 595

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5