Sezon na truskawki

Gofry: wakacyjna pułapka dietetyczna

Są jednym z najpopularniejszych, wakacyjnych deserów i obowiązkową przekąską każdego Polaka wypoczywającego nad morzem. Okazuje się jednak, że niepozorne gofry mogą zniszczyć nam urlop i z trudem wypracowaną sylwetkę.

Fot. 123RF/Picsel

Urlop bez gofrów? Trudno to sobie wyobrazić. Niektórzy z nas robią je samodzielnie, jednak zdecydowana większość decyduje się je kupić. Ich popularność nie powinna dziwić, gdyż są nie tylko smaczną, ale i bardzo prostą w przygotowaniu przekąską. Zastanawialiście się jednak, w jaki sposób ten pozornie niewinny przysmak może wpłynąć na wasze zdrowie?

Pobierz aplikację smaker

Czy gofry są kaloryczne?

Ze zrobieniem gofrów powinien poradzić sobie nawet średnio uzdolniony kucharz. Będzie potrzebować zaledwie kilku składników - mąki, jajek, mleka, oleju i cukru. Mogłoby się wydawać, że to całkiem zdrowy i niezbyt kaloryczny zestaw, który w żaden sposób nie powinien zagrozić wyrzeźbionej na siłowni sylwetce. Owszem, to prawda, jednak niepełna. Przeciętna porcja to około 140 kcal, ale mało kto poprzestaje na zakupieniu suchego gofra. Niestety, to właśnie dodatki sprawiają, że ta przekąska staję się najprawdziwszą bombą kaloryczną.

Pół biedy, gdy zdecydujemy się tylko na cukier puder - za jego sprawą gofry zyskują tylko 40 kcal. Sytuacja staje się bardziej skomplikowana, kiedy postanowimy nieco zaszaleć. Każda łyżka bitej śmietany (30%) to około 60 dodatkowych kalorii. Jeśli przyjmujemy, że do gofra średnio dodaje się jej 2-3 łyżki, kaloryczność deseru zwiększy się ponad dwukrotnie.

Decydując się jeszcze na owoce w syropie, dżem, posypkę lub słodką polewę, może się okazać, iż w kilka chwil pochłoniemy nawet 600 kcal! To niemal tyle, co całkiem sycący obiad.

Czasem warto się zastanowić, czy aby na pewno chcemy zdecydować się na najbogatszą opcję. Ta słodka chwila zapomnienia może fatalnie odbić się na naszej sylwetce.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Uważaj na niektóre knajpki

Kupując gofry pamiętajmy, że liczy się nie tylko to, co kupujecie, ale także gdzie to robicie. Chcąc uniknąć zatrucia koniecznie wybierajcie sprawdzone lokale. Warto podpytać sprzedawcę, czy masę przygotowuje się z gotowego miksu, czy też wyrabia się ją od podstaw na miejscu.

Długa kolejka, to zawsze dobry znak, a nos i oczy z pewnością dadzą ci najlepszą rekomendację. Jeśli wyczujecie wokół budki nieprzyjemny aromat spalonego oleju lub zobaczycie, że masa na gofry i dodatki do nich nie są przechowywane w chłodziarkach, omijajcie taki lokal szerokim łukiem. Zdecydowanie lepiej będzie przejść kilkaset dodatkowych metrów w poszukiwaniu innego stoiska, niż borykać się z zatruciem pokarmowym, które zniszczy ci urlop.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 80

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 602

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5