Sezon na truskawki

Fasolowy smalczyk ze skwarkami

Choć w klasycznej wersji smalczyk nie występuje w diecie wegetariańskiej, w wydaniu fasolowym z powodzeniem może stanowić smaczny dodatek do pieczywa dla wszystkich osób na diecie bezmięsnej. Do jego przygotowania potrzebna jest biała fasola oraz suszone śliwki. Kasza gryczana sprawdzi się natomiast idealnie jako skwarki. Tak przygotowane smarowidło to nie tylko bogate źródło białka, ale również smaczny sposób na rozpoczęcie dnia.

Fot. materiały prasowe

Składniki
• 1 puszka fasoli białej Happy Frucht
• 1 średnia cebula
• 1 ząbek czosnku
• 4 suszone śliwki KRESTO
• 2 łyżki oleju Rapso
• 1 łyżka majeranku suszonego i/lub świeżego
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego (lub do smaku)
• sól, pieprz
Na skwarki
• 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
• 1 łyżka oleju Rapso
• 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
• 1/4 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu
Wykonanie:
1. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie smaż często mieszając do lekkiego zezłocenia.
2. Dodaj drobno pokrojone śliwki, otarty w dłoniach suszony majeranek, wymieszaj i wyłącz ogień.
3. Fasolę odsącz z zalewy, zblenduj/zmiksuj na jednolity krem. Dodaj starty czosnek i zezłoconą cebulę ze śliwkami.
4. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodaj świeży majeranek, jeśli taki używasz. Na koniec całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
5. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
6. Przygotuj skwarki. Kaszę połącz z dodatkami, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ją 15-20 minut. Wystudź.
7. Przed podaniem smalczyk wymieszaj ze skwarkami i podawaj np. z ulubionym pieczywem i warzywami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 112

30 min
4
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 251

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6