Sezon na truskawki

Family Food Fight - przepisy z 5. odcinka programu

Jak co tydzień drużyny musiały się zmierzyć z niełatwym zadaniem. Tym razem zostali poproszeni o przygotowanie wielopoziomowego tortu według przepisu Tomasza Dekera. Trzy rodziny, które najgorzej poradziły sobie w rywalizacji, stanęły do dogrywki. Jakimi potrawami zachwycili jurorów?

Fot. materiały prasowe/Polsat

W piątym odcinku programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" rodziny musiały wykazać się swoim talentem cukierniczym podczas przygotowania wielopoziomowego tortu.

Recepturę na ten niezwykły deser zdradził im jeden z pięciu najlepszych cukierników w Europie - Tomasz Deker. Przed przystąpieniem do zadania gość specjalny pokazał rodzinom, co zrobić aby tort nabrał finezji i polotu, a następnie razem z jurorami czujnie obserwował poczynania kucharzy.

Jak się okazało, zadanie wcale nie należało do łatwych. Spośród wszystkich tortów, jury musiało wybrać rodzinę, która poradziła sobie najlepiej oraz wyznaczyć drużyny do dogrywki.

Jesteście ciekawi, co było przedmiotem rywalizacji o pozostanie w programie?

Poznajcie przepisy na potrawy serwowane w drugiej części programu.

Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Kryścio

Tagiatelle z krewetkami


Składniki:

  • Makaron tagiatelle 500g
  • Krewetki świeże tiger nieobrane - 12szt
  • Pomidorki koktajlowe - czerwone - 20-25szt
  • Pietruszka - dwa pęczki
  • Parmezan w kostce - 200g
  • Papryczka chili czerwona - 3szt
  • Masło - 2 kostki
  • Wino białe wytrawne 500ml
  • Szpinak baby świeży - paczka - minimum 300g
  • Czosnek - 2 główki
  • Szalotka - 3szt
  • Sól pieprz
  • Oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:
Obieramy krewetki, czyścimy z wnętrzności. Pomidorki kroimy w połówki, pietruszkę siekamy, parmezan ścieramy na tarce w płatki, papryczkę chilli drobno siekamy. Masło również kroimy w kostkę i odstawiamy do lodówki. Szalotkę kroimy w piórka, a czosnek rozgniatamy i siekamy.
Rozpoczynamy od gotowania makaronu
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy część masła, szalotkę, chilli i czosnek, po chwili krewetki i smażymy. Następnie zalewamy białym winem, redukujemy i dodajemy ugotowany makaron z łyżką wazową wody po gotowaniu. Zagęszczamy sos pozostałym zimnym masłem i doprawiamy posypując na koniec natką pietruszki. Przekładamy i ścieramy na drobnym oczku parmezan.

Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Krech

Makaron z bobem i szpinakiem


Składniki:

  • Makaron tagiatelle
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 400 g szpinaku baby
  • 500 g młodego bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • Parmezan tarty
  • Świeży cząber / ewentualnie tymianek
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz zielony suchy ziarnisty

 

Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na maśle smażymy szpinak, po chwili dodajemy ugotowany bób, wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, świeżymi ziołami i przyprawami.
Makaron gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i łączymy z sosem.
Przygotowane danie posypujemy tartym parmezanem.

Przepis z programu Family Food Fight: rodzina Ceballo

Carbonara


Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 200g pancetty
  • 6 żółtek
  • 100 g parmezanu
  • 1/3 ząbek czosnku opcjonalnie
  • pieprz w młynku

 

Przygotowanie:
Pancettę kroimy w małe kawałki i wytapiam tłuszcz na patelni.
Żółtka mieszamy z tartym parmezanem.
Makaron gotujemy al dente, a odrobiną wody po gotowaniu hartujemy żółtka z serem.
Ugotowany makaron dodajemy do zesmażonej pancetty, mieszamy z masą serowo-jajeczną i mieszamy do momentu, aż makaron będzie równomiernie oklejony. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Przegapiłeś odcinek programu „Family Food Fight" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 85

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 239

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 617

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6