Sezon na truskawki

Ekonomiczna fit sałatka do pracy lub na kolację. Doskonała przy odchudzaniu, bo nie ma majonezu

Osoby przechodzące na dietę odchudzającą, często zaczynają jeść więcej sałatek. To świetna opcja na obiad, czy kolację, która pomaga schudnąć oraz dostarczy ci mnóstwa witamin i minerałów. Fit sałatki powinny być sycące oraz dobrze smakować, tak by twoje posiłki nie były monotonne i mdłe. Podpowiemy ci, jak zrobić ekonomiczną sałatkę bez majonezu.

Fit sałatka do pracy lub na kolację, czy dodawać do niej majonez? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli chcesz uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami, co jest jednym z największych grzeszków na diecie redukcyjnej, musisz zadbać o to, aby twoje dania były sycące i pełnowartościowe. Ten cel osiągniesz łącząc ze sobą produkty bogate w białko, błonnik i pełnowartościowe węglowodany, a także zdrowe tłuszcze. W teorii brzmi prosto, jak jednak zrobić to w praktyce? Poniżej znajdziesz przepis na ekonomiczną sałatkę bez majonezu z czerwoną fasolą. Obiecujemy będzie pysznie i prosto. 

Sprawdź także: Na twardo czy na miękko, które jajko jest zdrowsze? Nie każdy zna dobrą odpowiedź

W trakcie odchudzania można jeść majonez?

Wielu dietetyków przestrzega swoich podopiecznych przed podejściem do odchudzania hołdującemu zasadzie "wszystko albo nic". Dieta odchudzająca nie oznacza, że musisz wyeliminować wszystkie powszechnie uważane za niezdrowe i wysoko przetworzone produkty. Takie myślenie może sprawić, że po kilku dniach rygorystycznej diety rzucisz się na swoje ulubione przekąski. Wątpliwości pojawiają się na przykład w przypadku majonezu. Wiele przepisów na sałatki, szczególnie te imprezowe, zawiera co najmniej kilka łyżek tego białego sosu, przez co kaloryczność dania znacznie wzrasta.

W 100 g majonezu jest ok. 670 kcal, w łyżce (ok. 25 g) jest 85 kcal. Jeżeli jednak bardzo lubisz majonezowy smak, możesz pójść na pewne ustępstwa. Wystarczy, że zamiast sugerowanej ilości, dodasz jej połowę mniej, resztę zastępując na przykład chudym jogurtem. Możesz także wybrać majonez light, który ma znacznie mniej kalorii. Dobrze sprawdzi się także majonez wegetariański przygotowywany na aquafabie, czyli wodzie pozostającej po odcedzeniu ciecierzycy. Przede wszystkim warto zapoznać się z ogólną kalorycznością twoich posiłków w ciągu dnia. W dobrze zbilansowanej diecie może znaleźć się miejsce nawet dla łyżki majonezu, nawet tego tradycyjnego. 

Czerwona fasola konserwowa – samo białko

Jeżeli po zjedzeniu sałatki, przez długi czas chcesz czuć się syty, koniecznie dodaj do niej źródło białka. Może być to pierś z kurczaka, łosoś, tuńczyk, czy gotowane jajka. Świetnie sprawdzają się także warzywa strączkowe, ciecierzyca, soczewica, a także fasola.

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, możesz użyć na przykład czerwonej fasoli konserwowej z puszki. Po otwarciu wystarczy opłukać ją na sitku i dorzucić do dania. To nie tylko świetnie źródło protein, zawiera także mnóstwo błonnika, który świetnie wpływa na trawienie, dba o zdrowie jelit, zapobiega zaparciom i syci na długo. W czerwonej fasoli jest także sporo witamin z grupy B, które między innymi pozwalają zadbać o układ nerwowy, wspiera pamięć i koncentrację, a także pomaga łagodzić stres. Obecne są w niej także substancje mineralne: potas, który pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie, żelazo, korzystnie wpływające na układ krążenia, a także wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby.  

Ekonomiczna sałatka bez majonezu – przepis

Do przygotowania dwóch porcji sałatki, będziesz potrzebować kilku prostych składników, które bez trudu znajdziesz, w każdym sklepie. 

Składniki

  • puszka fasoli czerwonej, 
  • cztery jajka,
  • jedna mała czerwona cebula,
  • 60 g komosy ryżowej lub ulubionej kaszy, 
  • pół awokado, 
  • pęczek natki pietruszki,
  • mały kawałek papryczki chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny, 
  • sól i pieprz.

Przygotowanie ekonomicznej sałatki bez majonezu: 

Zacznij od ugotowania komosy lub kaszy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, na koniec je odcedź. Jajka ugotuj na twardo, obierz je i pokrój w kostkę. Możesz także podać je w wersji sadzonej, w zależności od tego co lubisz, wówczas nie mieszaj ich z pozostałymi składnikami, tylko wyłóż na wierzchu sałatki. Czerwoną fasolę odcedź z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku. Cebulę, papryczkę i pietruszkę drobno posiekaj, awokado pokrój w plastry. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski, dodaj oliwę z oliwek, sok z połówki cytryny, dopraw sałatkę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotowe. 

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »



Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 702

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 45

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7