Sezon na truskawki

Drewniany spinacz do prania i inne kuchenne triki, których musisz spróbować!

Każda gospodyni ma swoje sprawdzone, kuchenne patenty. Jednak nawet najbardziej doświadczonym zdarzają się sytuacje, kiedy woda podczas gotowania wykipi. Okazuje się, że można w prosty sposób temu zapobiec. Sprawdź, co zrobić, żeby woda podczas gotowania makaronu nie kipiała.

Fot.123RF/Picsel

Na pewno zdarzyło ci się, że podczas gotowania ziemniaków, ryżu, czy makaronu woda z garnka zaczęła kipieć. Wystarczy spuścić wzrok z garnka na kilka minut, by jego zawartość znalazła się na kuchence, a czasem nawet na podłodze. Dodatkowe sprzątanie i frustracja gwarantowane. Wystarczy jednak zastosować banalnie prosty patent, żeby woda podczas gotowania makaronu nie kipiała.

Sprawdź także: Jak naostrzyć nożyki blendera? Prosty trik w 2 minuty

Co zrobić, żeby woda w garnku nie kipiała?

Jak sprytna gospodyni zabezpiecza swoją kuchenkę przed kipiącą z garnków wodą? Istnieje na to kilka prostych sposobów. Najczęściej używaną metodą jest ułożenie na krawędziach garnka drewnianej łyżki. Dzięki temu bąbelki, które powstają na powierzchni gotującej się wody, będą rozbijać się o barierę, którą stanowi łyżka.  

Jeśli gotująca się woda niebezpiecznie zbliża się do krawędzi garnka, możesz szybko zareagować, wrzucając do niej kostkę lodu. Ten prosty zabieg sprawi, że poziom wody szybko opadnie.

Niektórzy używają również drewnianego spinacza do wieszania prania. Wystarczy umieścić go pod pokrywką, dzięki czemu stworzysz przestrzeń między nią a garnkiem. Ziemniaki lub makaron szybko się ugotują, a woda nie wykipi.

Tłuszcz na kipiącą z garnka wodę

Do garnka z gotującą się wodą można dodać również odrobinę masła lub innego tłuszczu, dzięki czemu woda podczas gotowania makaronu nie będzie kipiała. Warto jednak pamiętać, że dodatkowy tłuszcz to także gratisowe kalorie oraz niepotrzebne marnowanie produktu, który można przecież wykorzystać do innych dań.

Tłuszczem, najlepiej olejem można także nasmarować brzegi garnka, dzięki temu unikniesz dodawania go do wody, w której gotuje się makaron. Równocześnie stworzysz barierę, dzięki której pieniąca się woda nie będzie wspinać się po brzegach garnka i pozostanie w środku.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 80

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 602

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5