Sezon na truskawki

Do czego wykorzystać arbuza?

Arbuz to świetna przekąska na upalne dni. Schłodzony owoc gasi pragnienie i ubogaca wiele dań. Sprawdź, dlaczego warto mieć go w lodówce i jak łatwo zaskoczysz gości arbuzową kreatywnością.

Fot. 123RF/Picsel

Wielka bomba witaminowa

Arbuz to smaczny, soczysty i w czerwonym kolorze owoc, który stanowi idealną przekąskę dla każdego. Owoc zalicza się do rodziny dyniowatych, a jego kraj pochodzenia to Ameryka Południowa. Pod twardą zieloną skorupą czeka soczysty czerwony miąższ  z czarnymi pestkami.  Takim owocem z pewnością można ugasić pragnienie, ponieważ w 90% składa się on z wody. Arbuz posiada witaminę A i C, jest rekomendowany osobom z chorobami nerek,  niweluje wolne rodniki przyczyniające się do przyspieszenia procesów starzenia oraz do powstawania wielu chorób. Związki mineralne zawarte w arbuzie takie jak magnez, potas, miedź, wapń, żelazo, fosfor hamują rozwój nadciśnienia tętniczego we krwi, a także zapobiegają pojawieniu się miażdżycy. Arbuz to także źródło kwasu jabłkowego i cytrynowego.

Arbuz doda zdrowia, urody i krzepy!

Arbuz przyczynia się do poprawienia życia. Regularne spożywanie arbuza zwalcza bóle mięśni, leczy problemy z erekcją, a także niweluje dolegliwości bólowe głowy, zmniejsza ogólne zmęczenie organizmu i poprawia koncentrację. To nie wszystko! Sportowcy będą usatysfakcjonowani, ponieważ koi pragnienie podczas wysiłku i uzupełnia niedobory elektrolitów. A dla urody? Arbuz zawiera w sobie likopen, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. To grupa przeciwutleniaczy. Chronią one organizm, w tym skórę przed starzeniem się oraz przed pojawieniem się groźnych chorób. Witamina A i C, to kolejne bogactwa zawarte w owocu, które wzmacniają naczynia krwionośne skóry i usuwają wolne rodniki. Arbuz to bogactwo witamin. Atutem jest fakt, że 100g owocu dostarcza około 35 kcal, dlatego osoby na diecie mają smaczną przekąskę. Z kolei Indeks glikemiczny arbuza jest wysoki, ponieważ wynosi 70-75 jednostek. Osoby cierpiące na cukrzycę i zaburzenia gospodarki węglowodanowej muszą ograniczyć spożywanie takiego przysmaku.

Do czego wykorzystam arbuza?

Z arbuza wyczarujesz lody, koktajle, soki, pomysłowe koreczki, arbuzowe drinki, orzeźwiające sałatki i wiele innych! Arbuz jest niskokaloryczny i świetnie nawadnia organizm. Sprawdzi się także w deserach, ciastach i  przystawkach. Zainspiruj się już teraz, a promocje na naczynia i szklanki znajdziesz w sklepie Home and You.

1. Awokado z grilla z sałatką z arbuza

 Awokado z grilla z sałatką z arbuza Zobacz przepis

Awokado z grilla z sałatką z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z rukoli i arbuza

 Surówka z rukoli i arbuza Zobacz przepis

Surówka z rukoli i arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z żółtego arbuza

 Sałatka z żółtego arbuza Zobacz przepis

Sałatka z żółtego arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Koktajl truskawkowo-arbuzowy z cytrusami

 Koktajl truskawkowo-arbuzowy z cytrusami Zobacz przepis

Koktajl truskawkowo-arbuzowy z cytrusami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

 Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką Zobacz przepis

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Licuado de Melon

 Licuado de Melon Zobacz przepis

Licuado de Melon / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Arbuzowiec

 Arbuzowiec Zobacz przepis

Arbuzowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Owsianka z arbuzem

 Owsianka z arbuzem Zobacz przepis

Owsianka z arbuzem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 30

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7