Sezon na truskawki

Dlaczego warto jeść bakłażany?

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić.
Antocyjany, czyli tajemnice koloru

Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te zawdzięczają swój wyjątkowy kolor. Związki te należą do flawonoidów, chroniących nasz organizm przez działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Ponadto, substancje te pomagają przyswajać witaminę C, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo.

Antocyjany zawarte w bakłażanie, a w szczególności w obrębie jego skórki, są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają starzeniu, pomagają w syntezie kolagenu oraz korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci.

Dla odchudzających się

Bakłażan, podobnie jak wiele innych warzyw, jest niskokaloryczny. W jego składzie, poza wodą, znajdziemy również wapń, magnez, błonnik i potas, co sprawia, że jest to idealne warzywo dla osób odchudzających się oraz tych, które intensywnie ćwiczą.

Bakłażan jest bogaty w pektyny, które pomagają w skutecznej walczyć ze zbędnymi kilogramami, poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy i potęgowanie uczucia sytości. Pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz metali ciężkich.

Zobacz też: Pięć dietetycznych mitów, w które wszyscy wierzą

Sekret długowieczności

Specjaliści do spraw zdrowego odżywiania zalecają serwowanie bakłażanów, jako dodatku do tłustych potraw. Dzieje się tak ze względu na sporą ilość rozpuszczalnego błonnika, który usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, iż sok z bakłażanów zapobiega miażdżycy tętnic, zawałowi serca oraz pomaga w regeneracji wątroby.

Gruszka miłości

W krajach śródziemnomorskich bakłażany - nazywane też gruszką miłosną - są uważane za silny afrodyzjak. Właściwości te mają wynikać z zawartości argininy, która ma bardzo pozytywny wpływ na serce oraz naczynia krwionośne, co z kolei przekłada się na potencję.

Kto nie powinien jeść bakłażana?

Pomimo swoich wielu zalet, bakłażan jest warzywem ciężkostrawnym powodującym wzdęcia i gazy, dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami trawiennymi. Surowy bakłażan zawiera w sobie solaninę (więcej na ten temat piszemy tutaj), która może zaszkodzić, dlatego też nie powinno się go spożywać na surowo. Z powodzeniem można za to go dusić, gotować, smażyć, piec albo grillować.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 87

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 242

30 min
6
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 623

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6