Sezon na truskawki

Czereśnie - najprawdziwszy eliksir zdrowia i młodości

Sezon na czereśnie zbliża się wielkimi krokami. Drzewka uginają się pod tym słodkim ciężarem, a my już nie możemy doczekać się kiedy w końcu zagoszczą na naszych stołach. Co ciekawe, jedzenie czereśni to nie tylko przyjemność, ale również ogromna korzyść dla zdrowia.

Fot. 123RF

Czereśnie to jedna z pierwszych zapowiedzi zbliżającego się lata. Gdy dni robią się już naprawdę bardzo długie, a temperatura znacząco przekracza 20 stopni, możecie być pewni, że uda wam się odnaleźć je na straganach. Czereśnie uważane są za jedne z najsmaczniejszych, letnich owoców, a wiele osób przedkłada je nad ich bliskie kuzynki - wiśnie.
Pierwsze okazy tej rośliny podobno pojawiły się w Europie za sprawą słynnego, rzymskiego wodza Lukullusa, który jeszcze w I wieku przed naszą erą miał przywieźć je ze sobą z wyprawy do Turcji. Nie potrzeba było wiele czasu, aby drzewko rozprzestrzeniło się niemal po całym kontynencie, w tym także na terenie naszego kraju. Hodowla czereśni jest bardzo prosta dlatego bardzo polubili ją polscy sadownicy i działkowcy. Co więcej, w niektórych miejscach możemy również spotkać dziko rosnące drzewka, które doskonale dają sobie radę bez ingerencji człowieka.

Czereśnie podbiły serca Polaków, jednak okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu na smak. Te niepozorne owoce posiadają szereg ciekawych właściwości, a ich wpływ na nasz organizm może być zbawienny. Co prawda aż 80% ich masy stanowi woda, jednak pozostałe 20% to same witaminy i substancje odżywcze. Warto również wziąć pod uwagę, że zawarta w nich woda doskonale ugasi nasze pragnienie, uzupełni niedobory oraz pomoże ustrzec się przed odwodnieniem w naprawdę upalne dni. W czereśniach znajdziemy bardzo dużo potasu, odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu krążenia, stawów oraz nerek. Co więcej, owoce te zawierają w sobie również witaminy z grupy B, C i A bardzo potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Czereśnie są także cennym źródłem jodu. W 100 gramach owoców znajdziemy aż 330 mg tego cennego pierwiastka, odpowiedzialnego m.in. za prawidłową pracę naszej tarczycy.


Zobacz też: Co jeść podczas upałów?

Co jeść podczas upałów?

 

Codzienna porcja czereśni może znacząco pomóc osobom, mającym problemy układem krążenia oraz nadciśnieniem. Owoce zawierają w sobie solidną porcję antocyjanów. To właśnie te substancje powodują obniżenie poziomu złego cholesterolu, poprawiają krążenie krwi oraz zapewniają prawidłową przepuszczalność i elastyczność naczyń włosowatych. Ponadto, potas zawarty w czereśniach reguluje ciśnienie krwi oraz usuwa sól z organizmu, której nadmiar w znaczący sposób przyczynia się do nadciśnienia oraz powoduje artretyzm. W ten sposób możemy ustrzec się m.in. przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Mamy też doskonałą wiadomość dla wszystkich osób próbujących zrzucić zbędne kilogramy - czereśnie mogą wam w tym pomóc! Napar z szypułek czereśni jest doskonałym środkiem odchudzającym i regulującym trawienie.

Warto również wiedzieć, że czereśnie to także solidna dawka witaminy A, która rewelacyjnie wpływa na nasz wzrok, zapobiegając degeneracji plamki żółtej, zaćmie oraz jaskrze. Jeśli pracujecie przy komputerze lub w jakikolwiek inny sposób forsujecie wzrok, miseczka czereśni może okazać się dla was prawdziwym wybawieniem. Jednak na tym nie kończą się zalety tych fantastycznych owoców. Jedząc je odkwaszamy nasz organizm oraz fundujemy sobie naturalny detoks. Dzięki czemu będziemy nie tylko zdrowsi, ale również piękniejsi. Co więcej, każda porcja czereśni wydłuża naszą młodość, gdyż zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki oraz opóźniają proces starzenia się komórek. Okazuje się, że prawdziwego eliksiru zdrowia i młodości nie musimy szukać u dobrej wróżki. Wystarczy, że dobrze rozejrzymy się w lokalnym sklepiku.

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 81

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 237

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 611

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5