Sezon na truskawki

Czekoladowe przepisy w "Bake Off Ale Ciacho"

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z czekoladą - wyjątkowo smacznym, ale i trudnym produktem.

Fot. materiały partnera

Szósty odcinek najnowszego sezonu "Bake Off - Ale Ciacho!" zabrał nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. W konkurencji sprawdzającej umiejętności techniczne uczestnicy programu musieli przygotować dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - małopolskim, regionalnym przysmakiem. Dodatkowo, sędziowie poprosili ich o przygotowanie aromatycznych past do pieczywa - rybnej oraz mięsnej. W rolę surowego jurora wcielił się gość specjalny odcinka-francuski kucharz Luca Magnon, który doskonale wie, w jaki sposób powinna smakować perfekcyjna bagietka.

Zobacz też: Przepis na dwukolorowe bagietki Michała Brysia

Szczególnym wyzwaniem dla cukierników-amatorów okaząła się konkurencja autorska. W drugiej rundzie uczestnicy słodkich zmagań mieli za zadanie przy pomocy własnoręcznie upieczonych herbatników odtworzyć słynne budowle z różnych zakątków świata. W tej rundzie przydał się nie tylko talent kulinarny, ale również spryt, wyobraźnia przestrzenna oraz zmysł budowlany. Przy pomocy ciastek, lukru i karmelu uczestnicy przygotowali spektakularne konstrukcje reprezentujące chociażby londyńskiego Big Bena lub krakowski Kościół Mariacki.

Zobacz też: Przepis na kruchy młyn Danusi

Gwiazdą odcinka została Danuta. Niestety, nie wszyscy uczestnicy poradzili sobie równie dobrze. Niektórzy z nich źle rozplanowali prace lub mieli problemy z połączeniem wszystkich elementów swoich konstrukcji. Zdaniem jurorów najsłabiem zaprezentowała się Małgorzata, która musiała pożegnać się z programem.

Jak zatemperować czekoladę - radzi Krzysztof Ilnicki

Co wydarzy się w siódmym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"

Siódmy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" to podróż po świecie czekolady. W konkurencji technicznej uczestnicy zmierzą się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciasteczka. Aby je przygotować, będą musieli zatemperować czekoladę, upiec bezglutenowe brownie, przygotować mus czekoladowy i krem chantily oraz wykonać spektakularną dekorację z mango i glazury kakaowej. Już samo wymienienie wszystkich elementów tego deseru stanowi nie lada wyzwanie. Jego przygotowanie to już wyzwanie dla najlepszych z najlepszych.

W drugim zadaniu amatorzy cukiernictwa podadzą tort dla bliskiej sercu osoby. Czy uda im się przygotować wypieki, które zachwycą najbliższych oraz sprostają wymaganiom surowych jurorów? Kto poradzi sobie najlepiej, a kto zakończy swoją przygodę z programem? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 73

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 229

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 583

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5