Sezon na truskawki

Czarny czosnek - czym jest i jak wpływa na zdrowie?

Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego.

Fot. 123RF/Picsel

Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną żywnością, zielarskich lub na stronach internetowych, ponieważ właściwości tej rośliny niosą ogromne korzyści dla naszego organizmu.

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek powstaje w wyniku długotrwałego procesu fermentacji, polegającego na reorganizacji cukrów i aminokwasów świeżego czosnku. Pod koniec procesu warzywo staje się ciemne, miękkie i bardzo delikatne. Dzięki procesowi fermentacji roślina lepiej przyswaja substancje odżywcze i ma korzystniejsze działanie antyoksydacyjne (m.in. zapobiegające procesom nowotworowym i starzeniu się skóry). Można pokusić się o przygotowanie tego produktu samodzielnie, trzeba jednak wiedzieć, że jest ono bardzo kosztowne i czasochłonne. Do zrobienia czarnego czosnku potrzeba piecyka lub piekarnika, żaroodporne naczynie, folii aluminiowej i nieobraną główkę czosnku pospolitego. Czosnek szczelnie owijamy w folii aluminiowej, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 60 st. C. Proces powstawania czarnego czosku trwa aż 60 dni.

Reklama

Nowy lepszy smak?

Czarny czosnek w smaku zupełnie nie przypomina zwykłego. Jego ostry smak zamienia się na wytrawny, lekko słodki, z delikatną nutą kwaśności. Przypomina nieco suszone śliwki z posmakiem oleju balsamicznego, w trakcie jedzenia nie szczypie w język, a po posiłku nie musimy się obawiać charakterystycznego zapachu z ust.

Czy warto spożywać czarny czosnek?

Czarny czosnek ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu wspiera leczenie miażdżycy i innych schorzeń układu krwionośnego, a do tego chroni komórki wątroby i zapobiega zawałom serca poprzez wspomaganie krążenia. Dzięki dużej zawartości magnezu, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i wzmacnia odporność oraz układ immunologiczny. Roślina ta ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, więc może być stosowana jako naturalny antybiotyk, w profilaktyce nowotworowej (szczególnie nowotworów prostaty), a także przy przeziębieniach, zapaleniach migdałków, zatok i innych problemach z układem oddechowym. Czarny czosnek spowalnia także procesy starzenia, pobudza, dodaje energię, łagodzi stres oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.

Jak jeść?

Zaleca się spożywanie od 1 do 3 ząbków czarnego czosnku dziennie, nie należy go jeść przed snem, ponieważ może powodować bezsenność. Można dodawać go do sosów, zup, dań mącznych i ryżu. Smak czarnego czosnku idealnie pasuje także do warzyw, mięs i ryb.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 30

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7