Sezon na truskawki

Co zrobić ze śliwek?

Śliwki w ciastach, deserach i do mięsa! Śliwki są nie tylko smaczne i soczyste, ale dostarczają organizmowi wiele wartości odżywczych. Sprawdź, do czego wykorzystasz mirabelkę, węgierką zwykłą czy lubaszkę!

Fot. 123RF/Picsel

Jakie są najpopularniejsze odmiany śliwek?

Lipiec, sierpień i wrzesień to miesiące śliwek. Najpopularniejsze odmiany śliwek to głównie śliwka węgierka, renkloda, mirabelka i lubaszka. To, co wyróżnia je od siebie to kolor, smak i ich wielkość. Mirabelki to małe kuliste owoce, z niebywale słodkim i soczystym miąższem. Renklody są znacznie większe i okrągłe, a ich skórka potrafi przybierać czarną barwę, nie złocistą jak w przypadku mirabelek. Lubaszka ma tajemniczy niebieski nalot na ciemnogranatowej skórce, a jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak. A węgierka zwykła? To jedna z najstarszych odmian z jajowatym kształtem owoców, o średniej wielkości. Śliwka węgierka ma ciemnofioletową skórkę i tak soczysty miąższ, że ciężko zatrzymać się na jednej śliwce. W sklepach i na targowiskach trafić można też na takie odmiany jak śliwka brzoskwiniowa, bluefre, diana czy silvia.

W czym pomaga śliwka?

Wszystkie odmiany tych owoców to skarbnica potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy serca. Kontroluje on pracę mięśni w organizmie i reguluje ciśnienie krwi. Duża dawka magnezu skryta w śliwce poprawia pamięć, koncentrację i wspomaga pracę całego układu nerwowego. Spożywanie śliwek to same zalety! Dobroczynny wpływ na cerę, regulacja trawienia, poprawienie apetytu i ochrona przed wolnymi rodnikami. Śliwki są doskonałą wysokoenergetyczną przekąską. Zawartość kalorii w świeżych śliwkach to około 46 kcal w 100 g, a w śliwkach suszonych – 360 kcal! Tu należy zachować umiar, ponieważ nie tak łatwo zatrzymać się na jednej garstce pysznych śliwek. Niskie ceny na produkty ze śliwkami znajdziesz w sklepie Frisco.

5 pomysłów na zastosowanie śliwek w kuchni

Kompoty, dżemy, powidła i konfitury

Kompot ze śliwek

 Kompot ze śliwek Zobacz przepis

Kompot ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem ze śliwek

 Dżem ze śliwek Zobacz przepis

Dżem ze śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Powidła ze śliwek węgierek

 Powidła ze śliwek węgierek Zobacz przepis

Powidła ze śliwek węgierek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konfitura z aronii i śliwek

 Konfitura z aronii i śliwek Zobacz przepis

Konfitura z aronii i śliwek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nalewki i alkohole

Likier na śliwkach węgierkach

 Likier na śliwkach węgierkach Zobacz przepis

Likier na śliwkach węgierkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nalewka śliwkowa

 Nalewka śliwkowa Zobacz przepis

Nalewka śliwkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierogi i knedle

Pierogi z suszonymi śliwkami

 Pierogi z suszonymi śliwkami Zobacz przepis

Pierogi z suszonymi śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Knedle ze śliwkami

 Knedle ze śliwkami Zobacz przepis

Knedle ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Marynaty, sosy do mięs i wędlin

Schab ze śliwką

 Schab ze śliwką Zobacz przepis

Schab ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos śliwkowy

 Sos śliwkowy Zobacz przepis

Sos śliwkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasta i desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem

 jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem Zobacz przepis

Jogurtowy deser ze śliwkami i szafranem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie lada gratką jest też nutella ze śliwek, która zaskoczy dzieci i dorosłych!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 36

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 141

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7