Sezon na truskawki

Co zamiast bułki tartej do kalafiora? Ta posypka robi furorę

Kalafior to jedno z tych warzyw, które powinno znaleźć miejsce w naszej diecie, w szczególności, jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Można go usmażyć, upiec w piekarniku, dodać do zupy lub sałatki. Jednak ulubionym sposobem na kalafiora w większości polskich domów jest ugotowanie go i podanie wraz z bułką tartą. Sprawdź, z czym najlepiej jeść kalafiora.

Co dodać do kalafiora? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kalafior kryje w sobie mnóstwo cennych składników, zawiera witaminę A, C i E, minerały, takie jak: magnez, potas, sód, fosfor, czy żelazo. Jest źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje prawidłowe trawienie, sprawia, że po zjedzonym posiłku długo czujemy się najedzeni oraz wspiera zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Obecne w nim glukozynolany sprawiają, że przypisuje się mu właściwości antynowotworowe. Jedzenie kalafiora korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, pomaga chronić go przed chorobami. Warzywo to zawiera również foliany, które wspierają układ nerwowy oraz są zalecane kobietom w ciąży. Ma niski indeks glikemiczny oraz jest niskokaloryczny, w 100 g warzywa jest jedynie 25 kcal. Dzięki czemu wprost idealnie sprawdzi się dla osób, które są na diecie odchudzającej.

Warto jednak wspomnieć, że sposób przygotowania kalafiora znacznie wpływa na to, czy będzie dla nas zdrowy. Duża ilość masła lub smażenie w głębokim tłuszczu nie wpłynie korzystnie ani na zdrowie, ani na sylwetkę. Podpowiemy ci, z czym najlepiej jeść kalafiora oraz co dodać do niego zamiast bułki tartej. 

Sprawdź także: Jeśli odchudzasz się latem, nie ma nic lepszego. Zrobisz nie tylko makaron, ale wiele pysznych dań

Z czym najlepiej jeść kalafiora?

Kalafiora tak jak każde inne warzywo, najlepiej spożywać bez zbyt dużej ilości tłuszczu. Bardzo popularnym przepisem obecnie stało się smażenie różyczek kalafiora w panierce lub cieście naleśnikowym na głębokim tłuszczu. Chociaż "nuggetsy" z kalafiora są naprawdę pysznie, nie można uznać ich za najzdrowsze danie. W szczególności, kiedy sam kalafior jest prawdziwą skarbnicą cennych wartości odżywczych, warto więc tego nie zaprzepaścić. 

Zastanawiasz się, z czym najlepiej jeść kalafiora? Najlepiej ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie, możesz również przygotować go na parze. Aby skomponować pełnowartościowy posiłek, dodaj do niego źródło białka, np. jajka sadzone, chude mięso lub rybę, porcję młodych ziemniaków. Zamiast bułki tartej posyp kalafiora siemieniem lnianym. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie zupy kalafiorowej, ta z koperkiem, ziemniakami i marchewką to prawdziwy powrót do smaków dzieciństwa. Warto jednak unikać zabielania jej śmietaną. Możesz także przygotować gęsty krem z kalafiora, doskonale będzie komponować się z chrupiącą grzanką. Niewiele osób, wie o tym, że kalafiora można kisić, w takiej wersji będzie doskonałym wsparciem dla mikroflory jelitowej. 

Co zamiast bułki tartej do kalafiora?

Bułka tarta nie jest zbyt wartościowym produktem, oczywiście raz na jakiś czas możesz zaserwować ją wraz z kalafiorem. Warto jednak wybierać świadomie i zamiast niej zdecydować się na zdrowsze alternatywy. Genialnie sprawdzi się tu podprażone na patelni siemię lniane, które będzie doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie oraz cennych kwasów omega-3, które wspierają prawidłową pracę serca oraz pomagają zbić wysoki cholesterol. Działa również przeciwnowotworowo, a także pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi. Przyspiesza również przemianę materii, co ułatwi odchudzanie. 

Inną "posypką" na kalafiora mogą być otręby owsiane lub płatki owsiane, one również są źródłem błonnika, a także zawierają sporo witamin z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. 

Dla osób, które są na diecie bezglutenowej świetnie sprawdzą się płatki kukurydziane, warto jednak wybierać te bez dodatku cukru. Natomiast, jeśli lubisz migdały oprósz kalafiora migdałowymi płatkami. Mają one właściwości korzystnie wpływające na serce, chronią je przed chorobami, poprawiają ciśnienie krwi, są bogate w magnez, a także polecane są dla osób, u których często występuje zgaga po posiłku. 

Źródła: dietetycy.org.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 112

30 min
4
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6