Sezon na truskawki

Co warto wiedzieć o rodzynkach?

Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Małe i słodkie rodzynki zazwyczaj dodawane są do serników, bądź drożdżówek. W przeciwieństwie do surowych winogron, dostępne są na polskim rynku przez cały rok. Zanim jednak znów po nie sięgniecie sprawdźcie, czy aby na pewno wiecie w jaki sposób wpływają na wasz organizm.

1. Mogą zawierać szkodliwe toksyny

Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede wszystkim produktów pochodzących z importu.

W czasie badań we wszystkich próbkach wykryto obecność ochratoksyny na poziomie 0,02-5,7 mikrogramów na kilogram. Pleśń gromadzi się w organizmie, dlatego warto zwrócić uwagę, by nie jeść i nie pić zbyt wielu produktów, które potencjalnie mogą być nią skażone.

2. Obniżają ciśnienie

Z badań zaprezentowanych na sesji naukowej American College of Cardiology wynika, że jedzenie rodzynków 3 razy dziennie może obniżyć ciśnienie. Efekty są najlepiej widoczne, gdy wszystkie przekąski zostaną zastąpione rodzynkami u osób, które mają jedynie lekko podniesione ciśnienie. Naukowcy podejrzewają, że takie działanie rodzynki zawdzięczają wysokiej zawartości potasu.

3. Są zdrowe dla kości

Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy.

Reklama

4. Zawierają mnóstwo cukru

Około 55-70 proc. rodzynków stanowią cukry, głównie fruktoza i dekstroza. Dlatego są zdrowe, ale niekoniecznie polecane osobom na diecie odchudzającej.

5. Mogą być niebezpieczne dla alergików

Większość dostępnych na rynku rodzynków jest konserwowana za pomocą dwutlenku siarki (E 220), który wydłuża przydatność produktu do spożycia i spowalnia brązowienie. Dla osób zdrowych jest on całkowicie bezpieczny (jest stosowany także do produkcji win), ale u niektórych alergików może wywołać silną reakcję alergiczną objawiającą się trudnościami z oddychaniem w przeciągu kilku minut od zjedzenia dużych ilości tej substancji.

Aby uniknąć kontaktu z dwutlenkiem siarki, można kupować niesiarkowane suszone owoce.

6. Są śmiertelnie groźne dla psów

Już kilkanaście rodzynków może zatruć naszego czworonoga. Nie wiadomo, jaka konkretnie substancja wpływa negatywnie na organizm zwierzęcia, ale pewne są jej skutki. W najgorszych przypadkach - przy zjedzeniu dużej ilości rodzynków i braku interwencji lekarza weterynarii - może dojść do śmierci psa.

Uwaga! Winogrona także są szkodliwe dla psów!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 16

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 115

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6