Sezon na truskawki

Co warto wiedzieć o mandarynkach?

Zimą wszystkie cytrusy są najsmaczniejsze. Nie inaczej jest w przypadku mandarynek, po które chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Fot. 123RF/Picsel

Suszona skórka mandarynki jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej do regulowania przepływu siły życiowej nazywanej qi. W medycynie współczesnej naukowcy coraz częściej odkrywają, że mandarynki rzeczywiście mają wiele zaskakujących właściwości oraz... że to najprawdopodobniej od mandarynek (i kilku innych cytrusów-"rodziców") pochodzą pomarańcze i grejpfruty.

Co było pierwsze: pomarańcza czy mandarynka?

Kiedy mówimy o cytrusach to właśnie pomarańcze pierwsze przychodzą na myśl. Wydawać by się mogło, że to pomarańcza była najpierw, a mandarynka jest jej mniejszą odmianą. Tymczasem, według badań molekularnych - to mandarynka, pomelo, cytron (przypominający cytrynę) i papeda (nazywana limonką kaffir) są tzw. gatunkami rodzicielskimi, od których pochodzi większość cytrusów. Pozostałe cytrusy - takie jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki - są gatunkami hybrydowymi, powstałymi z krzyżowania się „rodziców”.

Broń przeciwko cukrzycy, miażdżycy i nowotworom?

Z dwóch niewielkich badań przeprowadzonych w Japonii wynika, że jedzenie mandarynek może zapobiegać insulinooporności (prowadzi do rozwoju cukrzycy typu drugiego), miażdżycy oraz nowotworom wątroby.

W pierwszym eksperymencie 30 chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby codziennie przez 2,5 roku pili szklankę specjalnie przyrządzanego soku z mandarynki, pozostali badani (45 osób) tego nie robili. Ci, którzy pili sok nie zachorowali w tym czasie na nowotwory wątroby - osoby z wirusowym zapaleniem wątroby są bardziej narażeni na zaburzenia wiązane z tym organem, w tym na nowotwory - a w grupie kontrolnej wykryto nowotwory u 4 osób. Badacze planują kontynuować eksperyment jeszcze przez 5 lat.

Drugie badanie obejmowało ponad 1 tys. mieszkańców miasteczka Mikkabi w prefekturze Shizuoka, którzy są znani z tego, że na co dzień jedzą duże ilości mandarynek (są one uprawiane w ich regionie). Z badań ich krwi wynika, że są mniej narażeni na nowotwory wątroby, miażdżycę i insulinooporność.

Badacze są jednak na razie zgodni: Musimy poczekać na więcej badań, na większej próbie populacji, by móc z całą pewnością potwierdzić takie działanie mandarynek na ludzki organizm.

Uwaga na szkodliwe substancje

Mogłoby się wydawać, że spożywanie mandarynek przynosi naszemu organizmowi mnóstwo pożytku. Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, iż jedząc je możemy sobie nieświadomie szkodzić. Specjaliści zaznaczają, iż skórki tych owoców pokrywane są woskami, które mają zabezpieczyć je w czasie transportu. Ponadto, wielu producentów stosuje silne środki grzybobójcze, które mają je dodatkowo chronić w czasie podróży z dalekich krajów. Niestety, środki te mogą wywoływać alergie i stany zapalne, a najsilniejsze z nich mogą mieć działanie rakotwórcze oraz negatywny wpływ na układ nerwowy.

Warto wiedzieć, że obranie mandarynki ze skórki wcale nie zabezpiecza nas przed szkodliwym działaniem tych substancji, gdyż bardzo łatwo przenosimy je na zjadaną część owocu. Najskuteczniejszym sposobem na zabezpieczenie się przed działaniem tych specyfików jest dokładne wyszorowanie mandarynek w ciepłej wodzie.

Jeśli jednak chcemy wykorzystać skórkę cytrusów np. do przygotowania deserów, musimy wyczyścić ją nieco dokładniej. Pozwoli nam na to dwukrotne wypłukanie ich w wodzie: najpierw z dodatkiem kwasku cytrynowego, a następnie sody.

Przepisy z mandarynkami

Aby w pełni wykorzystać sezon na mandarynki, warto przygotować z nich smakowite dania dla bliskich. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma przepisami, które z pewnością was zainteresują. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Koktajl mandarynkowo-bananowy bez cukru

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Sałatka z mandarynkami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

3. Błyskawiczny sernik gotowany

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Łosoś w papilotach z mandarynkami

Fot. Zamieszaj na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Sałatka z mandarynkami

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Schab z mandarynkami

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Ciasto z mandarynkami

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 78

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 596

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5