Sezon na truskawki

Co dodać do mielonych zamiast namoczonej bułki? Pomysły na puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone to popularne danie, wykonywane najczęściej ze zmielonej, surowej karkówki wieprzowej, jajka, bułki i przypraw. Można wykorzystywać zarówno bułkę tartą, jak i świeżą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku czy wodzie. Jeśli jednak chcemy otrzymać danie bezglutenowe i mniej kaloryczne, bułkę lepiej pominąć. Jak zrobić kotlety mielone bez bułki?

Kotlety mielone bez bułki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co dodać do mielonych zamiast bułki?

Kotlety z mięsa mielonego bez bułki na pewno każdemu przypadną do gustu. Oczywiście, rolę bułki może pełnić także chleb. Jeśli ktoś jednak chce unikać dodatku pieczywa, znajdzie i inne zamienniki. Niewiele osób wie, że bułka wcale nie jest potrzebna. Można nawet przygotować mielone z samego mięsa, cebuli, czosnku i pozostałych przypraw. Jeśli masa nie chce się skleić, pomoże dodanie surowego jajka. Tę rolę może również pełnić musztarda, która dodatkowo nada potrawie ciekawy smak.

Interesującym zamiennikiem dla bułki może być kasza jęczmienna lub kasza gryczana. Po ugotowaniu trzeba ją ostudzić, a następnie wymieszać z mięsem i przyprawami. Pyszne kotlety mielone bez bułki uzyskamy też dzięki zastosowaniu płatków owsianych. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw zalewamy je gorącą wodą, a następnie odstawiamy, by nieco ostygły i napęczniały. Dopiero wówczas możemy dodać płatki owsiane do mielonego mięsa.

Co zrobić, żeby mielone były puszyste?

Kotlety mielone będą smaczne i puszyste, jeśli w trakcie ich wyrabiania dodamy do nich lodowatej wody (około 50 ml na pół kilograma mięsa). Znakomicie sprawdzi się także puszysty serek śmietankowy. Nie tylko zlepi on świetnie całą mięsną masę, ale również sprawi, że kotlety z mięsa mielonego będą pulchne, a jednocześnie lekkie. Do kotletów mielonych można też dodać surowy boczek, który sprawi, że będą bardziej soczyste.

Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 219

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 542

30 min
2
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 52

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5