Sezon na truskawki

8 produktów, które mogą cię zabić

Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty, zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać.

Pestki wiśni zawierają amigdalinę, która w naszym organizmie rozkłada się na cyjanowodór, dlatego też zdecydowanie powinniśmy unikać ich zjadania. Substancję tę możemy znaleźć również w pestkach śliwek, moreli, brzoskwiń i czereśni. Zaszkodzić nam może już zjedzenie dwóch rozgryzionych pestek wiśni - może to spowodować wymioty i nudności. W skrajnych przypadkach, zjedzenie zbyt dużej ilości pestek, może prowadzić do zaburzeń oddychania, przyspieszenia rytmu serca, a nawet śmierci.

 


Zobacz też: Acerola - zdrowa wiśnia z Barbadosu. Kliknij!

Chociaż łodygi rabarbaru są przysmakiem wielu osób, mało kto wie, że jego liście mogą nas otruć. Wszystko to za sprawą niebezpiecznego kwasu szczawiowego, który znajdziemy np. w wybielaczu. Co prawda, aby umrzeć, musielibyśmy zjeść kilka kilogramów liści rabarbaru, jednak nawet ich niewielka ilość może spowodować niebezpieczne zatrucia oraz uszkodzenia nerek.

 


Zobacz też: Antynowotworowe właściwości rabarbaru!

Gwiezdny owoc, nazywany też karambolą, wygląda pięknie i często służy jako ozdoba egzotycznych dań. Spożywanie go może być jednak niebezpieczne dla osób mających problemy z nerkami. Zawarta w nich neurotoksyna  może powodować drgawki, zatrucia, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć.

 


Zobacz też: Egzotyczny owoc, który jest prawdziwym eliksirem zdrowia. Kliknij!

Popularne ziemniaki wydają się być niegroźne i tak faktycznie jest w większości przypadków. Jednak zjedzenie zielonego ziemniaka może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości w tym wymioty, ostrą biegunkę, zapalenie nerek, a nawet śpiączkę. Wszystko to za sprawą solaniny, którą możemy znaleźć również w niedojrzałych pomidorach i papryce. Wystarczy źle przechowywać ziemniaki (w jasnym lub ciepłym miejscu), aby stały się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chociaż zielony kolor ziemniaków jest spowodowany wysokim poziomem nieszkodliwego chlorofilu, to jego obecność oznacza również zwiększoną ilość solaniny.

 


Zobacz też: Fakty i mity o ziemniakach. Kliknij!

Maniok stanowi jeden z podstawowych produktów żywnościowych w Afryce, jest również bardzo popularny w Brazylii. W Polsce możemy czasem znaleźć go w sklepach z egzotyczną żywnością - zarówno jego świeżą jak i sproszkowaną formę. Pamiętajmy jednak, aby nigdy nie jeść go na surowo, ponieważ zawiera on związki, które w naszym ciele są zamieniane na cyjanek. Korzeń manioku zawsze powinniśmy odpowiednio namoczyć i ugotować przed spożyciem.

 


Zobacz też: Specjały kuchni brazylijskiej. Kliknij!

Kolejnym warzywem, którego nie powinniśmy jeść na surowo, jest czerwona fasola. Taki eksperyment kulinarny może przyprawić nas o bardzo nieprzyjemne zatrucie i nudności. Aby się rozchorować wystarczy zjedzenie zaledwie kilku nieugotowanych ziaren, a wszystko to za sprawą toksyn nazywanych lektynami.

 


Zobacz też: Dlaczego kobiety powinny jeść fasolkę? Kliknij!

Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej również może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany lękowe oraz zaburzenia świadomości. Wszystko to za sprawą mirystycyny, która ma podobne właściwości do marihuany. Przy okazji omawiania narkotycznych właściwości produktów spożywczych, warto również pamiętać, że spleśniałe pieczywo wykazuje podobne właściwości do LSD, dlatego też zawsze powinniśmy omijać je szerokim łukiem.

 


Zobacz też: Zaskakujące właściwości gałki muszkatołowej

Niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą okazać się również niektóre owoce morza. Znanym przysmakiem kuchni japońskiej jest ryba fugu, nazywana też rozdymką. Ryba ta jest tak toksyczna, iż niewielka ilość zawartej w niej trucizny może spowodować paraliż mięśni i śmierć. Wystarczy jednak wyciąć odpowiednie organy, aby fugu przestała być groźna. Ale nie jest to proste zadanie, gdyż nawet niewielkie zaniedbanie może spowodować śmierć jedzącego. Aby móc ją przygotowywać, należy szkolić się przez wiele lat i zdobyć specjalną licencję. Równie niebezpieczne mogą być inne specjały: meduza z Echizen oraz Srebnopaski Blasoop.

 


Zobacz też: 10 zaskakujących faktów o rybach. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 707

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 45

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7