Sezon na truskawki

10 przepisów na jesienne zupy

Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników.

Fot. 123RF/Picsel

Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy doskonale znają nasi użytkownicy. Dzisiaj prezentujemy wam kilka najciekawszych propozycji.

1. Odkwaszający krupnik jaglany z zieleniną

Odkwaszający krupnik jaglany z zieleniną

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie tradycyjnego krupniku to wielka sztuka, która udaje się nielicznym. Warto ponownie odkryć ten nieco zapomniany przepis, by ponownie móc cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem krupniku, ale również jego niebywałymi właściwościami zdrowotnymi.

2. Krem z kukurydzy na ostro

Krem z kukurydzy na ostro

Fot. AronWicha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kukurydza to jedno z tych warzyw, ktróe nieodzwonie kojarzy nam się z jesienią. Kolor tej zupy z pewnością poprawi wam humor nawet w najbardziej pochmurny dzień, a dodatek chili sprawi, że natychmiast odzyskacie siły i energię do działania.

3. Berlińska zupa ziemniaczana

Berlińska zupa ziemniaczana

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nic tak nie stawia na nogi jak miseczka ciepłej kartoflanki. A któż zna się lepiej na ziemniaczanych specjałach niż nasi zachodni sąsiedzi? Możecie być pewni, że zupa przygotowana według tego przepisu zrobi furorę.

4. Kremowa zupa fasolowa

Zupa krem z selera i mleka koziego

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wbrew pozorom zupy to świetny pomysł na szybki obiad. Powyższy przepis jest tego doskonałym przykładem. Wystarczy kilka skłaników i minimalna ilośc przygotowań, a reszta dzieje się sama. Efektu niepowstydziliby się nawet profesjonalni kucharze.

5. Zupa serowa z tymiankiem i grzankami

Zupa serowa z tymiankiem i grzankami

Fot. PysiaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smak tej zupy możecie zmieniać wedle własnych upodobań, dodając do niej ulubione gatunki serów. Puśccie wodze fantazji, a efekty mogą was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

6. Jesienna zupa z brukselki

Jesienna zupa z brukselki

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli do tej pory nie przepadaliście za brukselką, ta zupa może pomóc wam w polubieniu tego warzywa. Pamiętajcie, że brukselka to źródło wielu cennychy składników odżywczych i chociażby z tego powodu warto włączyć ją do jadłospisu.

7. Podgrzybkowa

Podgrzybkowa

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z doświadczenia wiemy, że ta zupa znika w ekspresowym tempie. Każdy kto jej spórbuje, z pewnością poprosi o dokładkę. Dlatego też warto przygotować jej większą ilość, a najlepiej podwójną porcję.

8. Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie bardziej jesienne warzywo niż dynia. O tej porze roku wprost króluje na naszych stołach, dlatego nie mogłoby zabraknąć jej w naszym zestawieniu. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie koniecznie nadrobić zaległości.

9. Rosół dworski

Rosół Dworski

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rosół to chyba najszlachetniejsza z polskich zup, a także niezawodny sposób na przeziębienie. Gdy tylko poczujecie, że dopada was grypa, przygotujcie go według tego przepisu - gwarantujemy, że wszystkie objawy znikną w okamgnieniu.

10. Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

Zupa z czerwonej kapusty i jabłek

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czerwoną kapustę zwykle zjadamy w postaci surwóki. Tymczasem, to również fantastyczny materiał na zupę. W duecie z jabłkami i koperkiem tworzy danie, które czaruje smakiem.

Zobacz też: 12 pomysłów na sałatki makaronowe. Kliknij!

Sałatki makaronowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 81

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 607

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5