Sezon na truskawki

10 pomysłów na faszerowane jajka

Nadchodzące święta to znakomita okazja do wypróbowania nowych, fantastycznych przepisów na faszerowane jajka. To także powrót do tych klasycznych receptur, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Święta Wielkiej Nocy nie obędą się bez jajek. Podajemy je solo, dodajemy do żurku, serwujemy jako przekąskę i na kolację. Zazwyczaj największym powodzeniem cieszą się jajka faszerowane, nic dziwnego, wszak w zależności od wybranego nadzienia smakują zupełnie inaczej.

Jak gotować jajka?

Aby przygotowane przez nas jajka wyszły perfekcyjnie, musimy ugotować je w prawidłowy sposób. Jeśli będziemy zbyt długo poddawać je obróbce, na żółtku powstanie charakterystyczna szara obwódka, która nie wygląda zbyt estetycznie. Pamiętajmy, że jajko na twardo wystarczy gotować przez sześć minut, dla pewności można oczywiście nieco dłużej, ale nie więcej niż dziesięć!

Dobrą praktyką będzie, dodanie do wody odrobiny soli, która zapobiegnie wypłynięciu jajka, gdyby jego skorupka pękła. Zanurzenie jaj na kilka minut przed gotowaniem w zimnej wodzie również zmniejszy ryzyko jej uszkodzenia.

Z czego przygotować farsz?

Od kiedy człowiek odkrył, że jajko można faszerować, nie przestał mnożyć przepisów. Zacznijmy jednak od najbardziej tradycyjnej wersji, którą kochamy wszyscy. Wystudzone i ugotowane jajka jeszcze w skorupkach należy przekroić na pół i wydrążyć. Żółtka i białka drobno siekamy, mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i surowym jajkiem. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko przesmażamy na patelni kilka minut. Do masy dodajemy szczypiorek i napełniamy nią skorupki jaj. Na koniec obsypujemy z wierzchu bułką tarta i zasmażamy, kładąc na patelni „do góry nogami".

Oczywiście do przygotowania farszu możemy wykorzystać to, co lubimy najbardziej. Może to być chrzan, ryby, śledzie, krewetki, a nawet mięso czy kawior. Zobaczcie jakie propozycje na wielkanocny stół mają dla was użytkownicy Smakera. Jeśli, któryś z przepisów przypadnie wam do gustu, nie zapomnijcie skomentować lub udostępnić.

1. Jajka faszerowane pieczarkami

 Jajka faszerowane pieczarkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka faszerowane szynką

 Jajka faszerowane szynką Zobacz przepis

Jajka faszerowane szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka faszerowane makrelą

 Jajka faszerowane makrelą Zobacz przepis

Jajka faszerowane rybą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jaja z tuńczykiem

 Jaja z tuńczykiem Zobacz przepis

Jajka faszerowane tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka faszerowane buraczkami

 Jajka faszerowane buraczkami Zobacz przepis

Jajka faszerowane buraczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka faszerowane kiełbasą

 Jajka faszerowane kiełbasą Zobacz przepis

Jajka faszerowane kiełbasą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka faszerowane chrzanem

 Jajka faszerowane chrzanem Zobacz przepis

Jajka faszerowane chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Jajka faszerowane marchewką

 Jajka faszerowane marchewką Zobacz przepis

Jajka faszerowane marchewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach

 Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach Zobacz przepis

Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajka faszerowane na indyjską nutę

 Jajka faszerowane na indyjską nutę Zobacz przepis

Jajka faszerowane po indyjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Na co pomoże wywar z lubczyku? »

Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 109

30 min
4
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 250

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6