Sezon na truskawki

10 pomysłów na dania z bakłażanem

Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF/Picsel

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Warzywo to poleca się w szczególności osobom na diecie, gdyż jest ono bardzo niskokaloryczne, a zawarte w nim pektyny rewelacyjnie stymulują nasz metabolizm. Dodanie bakłażanów do ciężkostrawnych i tłustych potraw, sprawi, że ich trawienie będzie łatwiejsze, a zły cholesterol nie odłoży się w naszych żyłach. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, zagrożone miażdżycą tętnic, zawałem lub chorobą wątroby. Co ciekawe, w wielu krajach bakłażany uważa się za wyjątkowo silny afrodyzjak. Dzięki temu przekonaniu, dania z ich wykorzystaniem stały się nieodzownym elementem wielu romantycznych kolacji.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

 

1. Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Pomidory faszerowane bakłażanem

Pomidory faszerowane bakłażanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Przystawka z bakłażanów

Przystawka z bakłażanów

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Kopytka z bakłażanów

Kopytka z bakłażanów

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Baba Ghanous

Baba Ghanous

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Caponata

Caponata

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Zapiekane roladki z bakłażana

Zapiekane roladki z bakłażana

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Ajvar

Ajvar

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Ratatouille

Ratatouille

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 77

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 232

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 593

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5