Sezon na truskawki

Zdrowo i smacznie

W sobotnim odcinku Ewa Wachowicz przygotowała dwie potrawy inspirowane kuchnią francuską, zdrową zupę krem z czosnku niedźwiedziego i pyszny czekoladowy sos, który idealnie będzie pasował do naleśników lub gofrów.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Prowadząca program w swoim ogrodzie ma nie tylko ozdobne drzewa i rośliny, ale także jadalne kwiatki i bardzo zdrowy czosnek niedźwiedzi. Dlatego też, na pierwsze danie Ewa zaproponowała zieloną zupę krem z dodatkiem tej rośliny.

1. Zupa z czosnku niedźwiedziego

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kilka odcinków temu gospodyni pokazała jak przygotować samodzielnie masło klarowane, które przydało się teraz do podsmażenia warzyw na zupę.

Gdy warzywa nabrały złocistego koloru do garnka trafił bulion wołowy, a zaraz po nim dwa pęczki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego. Całość gospodyni doprawiła do smaku i zmiksowała na krem. Zupę podała z jajkami przepiórczymi, które są bogatsze od kurzych w witaminy, minerały i białko.

2. Eskalopki cielęce

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa zaproponowała eskalopki z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od ziemniaków, ponieważ ich upieczenie zajmuje najwięcej czasu. Kartofle pokroiła w kostkę, przełożyła do naczynia żaroodpornego, przyprawiła i dodała kilka ząbków czosnku. Całość skropiła oliwą i zamieszała. Piekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowała eskalopki - cielęcinę w cieście naleśnikowym. Na desce do krojenia prowadząca rozłożyła małe kawałki mięsa, przykryła folią spożywczą i delikatnie rozklepała. Przyprawiła sowicie i każdą z porcji cielęciny maczała we wcześniej przygotowanym cieście naleśnikowym. Smażyła z obu stron na rumiany kolor.

3. Mizeria

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako dodatek do tego niesamowicie pysznego dania Ewa zaproponowała klasyczną mizerię.

4. Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaserwowała parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. Te pyszności wymagają nie lada cierpliwości, ponieważ po ich przygotowaniu, muszą trafić do zamrażarki na pięć godzin. Jednak Ewa gwarantuje, że ich smak wynagrodzi czekanie. Lody najlepiej będą się komponować w towarzystwie owoców i sosu czekoladowego.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 93

30 min
4
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 243

30 min
6
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 631

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6