Sezon na truskawki

Zdrowa kuchnia w wydaniu Ewy Wachowicz

Jesienią warto zadbać o odporność i dobre samopoczucie. Najlepiej zacząć od kuchni. Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku "Ewa gotuje" pokazała, jak przygotować pyszne dania z warzywami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W zdrowej kuchni nie powinno brakować warzyw, dlatego Ewa Wachowicz przedstawiła widzom, jak przygotować potrawy z ich udziałem. Na samym początku zdradziła widzom przepis na pasztet z cukinii i marchewki, następne zaprezentowała jak zrobić prawdziwy francuski gulasz oraz jak zamarynować ser. Na koniec podzieliła się recepturą na pyszne dyniowe bułeczki. Jesteście ciekawi jak odtworzyć te dania w swojej kuchni? Poznajcie przepisy z 437. odcinka programu „Ewa gotuje".

1. Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz

Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz

Pasztet z cukinii i marchewki według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Obiad u Ewy Wachowicz nie może się obyć bez przystawki. Tym razem gospodyni zaproponowała wegetariański pasztet, do którego wykorzystała dwie średniej wielkości cukinie, marchewki, cebule i kilka ząbków czosnku, jajka oraz mieszankę aromatycznych przypraw. Do przygotowanej warzywnej masy gospodyni dodała również starty ser, odrobinę bułki tartej, świeżą zieleninę, masło klarowane oraz garść pestek dyni. Wyrobiony pasztet Ewa przełożyła do prostokątnej formy i wstawiła na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

2. Cassoulet

Cassoulet

Cassoulet według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie gospodyni zaserwowała przepis na pyszne i sycące danie jednogarnkowe prosto z Francji. Cassoulet to mięsny gulasz z fasolką zapiekany w piekarniku. Istnieje wiele wersji tej potrawy, Ewa tym razem zdecydowała się na jego ekskluzywną odsłonę. Danie główne przyrządziła na bazie kaczych udek i boczku. Dla wyrazistego smaku gospodyni dodała świeżą papryczkę chili, imbir i pomarańcze. Do gulaszu trafiła obowiązkowo fasola oraz kolorowe marchewki i seler naciowy. Gulasz Ewa podlała rosołem, a następnie doprawiła odrobiną likieru pomarańczowego i sosu sojowego. Naczynie z gulaszem wstawiła na dwie godziny do piekarnika. Po tym czasie danie główne jest gotowe do serwowania. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, od razu po wyjęciu z piekarnika.

3. Ser biały w zalewie ziołowej

Ser biały w zalewie ziołowej

Ser biały w zalewie ziołowej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W tym odcinku Ewa pokazała również, jak przygotować biały ser w oliwie. Podstawą sukcesu jest dobranie odpowiedniego sera, który będzie zwarty i nie będzie się rozpadał podczas krojenia. Twaróg w kostkach należy przełożyć do słoika, doprawić solą, suszoną bazylią oraz suszonym niedźwiedzim czosnkiem. Na koniec całość wystarczy zalać oliwą, a następnie zamknąć słoik i przechowywać go w lodówce. Po siedmiu dniach jest gotowy do jedzenia. Może stanowić samodzielną przekąskę lub ciekawy dodatek do sałatek.

4. Bułeczki z dynią

Bułeczki z dynią

Bułeczki z dynią według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa zaprosiła widzów na deser. Drożdżowe bułeczki z dodatkiem purée z dyni hokkaido. Dla lepszego aromatu do ciasta gospodyni dodała pół łyżeczki imbiru i cynamonu oraz odrobinę skórki z pomarańczy. Gotowe ciasto odstawiła do wyrośnięcia. Po półtorej godziny Ewa przystąpiła do wyrabiania bułeczek. Z jednej porcji powinno wyjść około dwunastu sztuk. Po upieczeniu można ozdobić je gęstym pomarańczowym lukrem. Cudownie smakują podawane z domową konfiturą z pomarańczy. Smacznego!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 86

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 240

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 621

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6