Sezon na truskawki

Włoskie przepisy Ewy Wachowicz

Włoska kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. Pokochali ją także Polacy, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się z nami przepisami na swoje ulubione dania wprost ze słonecznej Italii.

Fot. materiały prasowe Polsat

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić widzów na potrawy, którymi zajadają się mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego. Oczywiście nie mogłoby się obyć bez drobnych ulepszeń. Mistrzyni kuchni zdecydowała się przygotować włoskie klasyki, wykorzystując rodzime, łatwo dostępne, składniki. W ten sposób każdy będzie mógł bez większych problemów odtworzyć je w zaciszu własnej kuchni.

1. Ribolita według Ewy Wachowicz

 Ribolita według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie włosko-polskiej uczty Ewa Wachowicz rozpoczęła od ribollity, nazywanej również minestra di pane. To pierwsze znaczy mniej więcej tyle co „gotowana od nowa”, natomiast drugie w dosłownym tłumaczeniu to po prostu zupa chlebowa. W oryginalnej włoskiej recepturze do ribollity powinna trafić pancetta, czyli bardzo popularna w całej Italii wędlina o charakterystycznym kształcie, przypominającym roladę. Można ją u nas dostać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten dojrzewający boczek zastąpić naszym swojskim, wędzonym. Lecz to nie jedyna różnica, bowiem Ewa dorzuciła do zupy kilka liści jarmużu. Włoskie gospodynie dodają do ribollity cavolo nero, czyli tamtejszą czarną kapustę, która u nas nie występuje. Na całe szczęście zamiast niej można użyć właśnie jarmużu. Tym bardziej, że również Włoszki, gdy akurat nie mają pod ręką cavolo nero, sięgają po kapustę białą i – jakżeby inaczej – włoską!

2. Pizza na chlebowym spodzie

 Pizza na chlebowym spodzie Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były podpłomyki z ciasta chlebowego inspirowane klasyczną pizzą. Ewa upiekła je wedle receptury, którą wyniosła z domu rodzinnego – podobne placki robiła jej mama, jak też babcia. Co wspólnego ma ów wypiek z kuchnią włoską? Otóż Ewa przyrządza te placki tak, jak robi się włoską pizzę, układając na surowym jeszcze cieście dodatki – pieczoną dynię, mozzarellę i oliwki oraz swojską kiełbasę, oscypek i kapary.

3. Tiramisu według Ewy Wachowicz

 Tiramisu według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie autorka programu zaprosiła na jeden z najbardziej znanych, włoskich deserów – tiramisu! Ponieważ w całym odcinku prezentowała kuchnię włoską „po polsku”, to w przepisie nie pojawił się ani ser mascarpone, ani likier amaretto, czyli składniki, które w oryginale są obowiązkowe. Ewa zrobiła tiramisu na gęstej, wiejskiej śmietanie i rodzimej, kolorowej wódce z trawą żubrową.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 76

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 231

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 590

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5