Sezon na truskawki

Wiosenne potrawy w kuchni Ewy Wachowicz

W sobotę 09 kwietnia w Polsacie Ewa Wachowicz gotowanie zacznie się od kremu z pieczonego czosnku, następnie przedstawi dwie propozycje na świąteczny stół - nadziewane filety z piersi kurczaka oraz polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Na deser poda zaskakujący keks makowy. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Wczesna wiosna jest najlepszą porą na gruntowne porządki, a zbliżające się Święta Wielkiej Nocy są dodatkowym pretekstem do zadbania o dom, jak i całe obejście. Ściany z drewnianych bali można wprawdzie umyć urządzeniem, które wyrzuca z siebie strumień wody pod dużym ciśnieniem, ale każda góralka wie, że nie ma to jak szare mydło, szczotka i mozolne, staranne szorowanie – centymetr po centymetrze. I właśnie od tej czynności zacznie się kolejny odcinek programu! A ponieważ praca na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, to po takim wysiłku Ewa szybciutko uda się do kuchni. 

Gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś wiadomo, że to poczciwe warzywo jest znakomitym, naturalnym antybiotykiem. Z tego powodu warto jeść je jak najczęściej, dodając chociażby do masła, nacierając grzanki czy doprawiając różne potrawy. Ale to nie wszystko, bowiem równie dobrze sprawdzi się jako główny składnik – ot, chociażby kremowej zupy. 

Następnie autorka programu przedstawi dwie propozycje na świąteczny stół. Najpierw upiecze filety z piersi kurczaka, nadziewane papryką, oscypkiem i szpinakiem. Później zrobi polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, które poda z kaszą i buraczkami. 

Na deser będzie zaskakujący keks makowy. Zobaczymy też jak odświeżyć ubiegłoroczną, wielkanocną palmę. 

„Ewa gotuje" odcinek 447 - emisja w sobotę 09 kwietnia o godzinie 10:20 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 80

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 602

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5