Sezon na truskawki

Wielkanocne potrawy Ewy Wachowicz. Gotujmy i świętujmy!

W Wielką Sobotę, 3 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie, Ewa Wachowicz rozpocznie świętowanie od przygotowania wielkanocnego drzewka. Następnie przejdzie do kuchni, gdzie przygotuje niezwykłe potrawy na Wielkanoc.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Trzeba coś dobrego ugotować, aby Wielkanoc z rodziną świętować! Pierwszym daniem Ewy Wachowicz będzie żurek po benedyktyńsku. Do przygotowania świątecznej zupy będą potrzebne: marchewka, pietruszka, seler, czosnek, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, suszone zioła - lubczyk, estragon, majeranek i rozmaryn, sól, wiejska kiełbasa oraz zakwas na żur na płatkach owsianych bezglutenowych i kwaśna śmietana, a do podania - twaróg.

Na świąteczne danie główne gospodyni zrobi klops z papryką i żółtym serem. A poda go z sałatką ziemniaczaną z marynowanymi karczochami. Do przygotowania pieczeni będą potrzebne: mięso mielone wołowo-wieprzowe, papryka czerwona, zielona i żółta, masło klarowane, czosnek, jajka, bułka tarta, ostra musztarda, przecier pomidorowy, majeranek, ser żółty dojrzewający, sól, pieprz, słodka wędzona papryka i gałązki rozmarynu. Natomiast do sałatki oprócz ziemniaków są niezbędne: ogórki konserwowe, cebula czerwona, marynowane karczochy, natka pietruszki, płatki migdałowe, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa i sól.

Do dekoracji świątecznych wypieków przyda się kandyzowana skórka cytrynowa. Przekonacie się, że samodzielne zrobienie tego dodatku do ciast jest bardzo proste!

Na deser Ewa zrobi sernik z białą czekoladą, a udekoruje go tak, jak zdobi się wielkanocne mazurki. Do przygotowania świątecznego wypieku będą potrzebne: herbatniki maślane, masło, lekko solone orzeszki pistacjowe, twaróg, jajka, śmietanka wysokoprocentowa, skórka otarta i sok z cytryny, cukier zwykły i waniliowy, serek mascarpone, biała czekolada, masa kajmakowa, kandyzowana skórka cytrynowa, prażone migdały oraz lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 3 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Wielkanocne potrawy Ewy Wachowicz. Gotujmy i świętujmy! na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 44

30 min
6
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 145

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7