Sezon na truskawki

Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne potrawy, które z pewnością posmakują dzieciom i dorosłym.

Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz w 512. odcinku swojego programu do wspólnego gotowania zaprosiła Małgorzatę Sochę, aktorkę znaną z serialu Przyjaciółki, w którym wciela się w postać rezolutnej Ingi. Serial jest emitowany na antenie Polsatu w czwartki o godzinie 21:10. 

Małgorzata Socha jest mamą trójki dzieci, w związku z tym często mierzy się z koniecznością przygotowania szybkiego, ale treściwego i zdrowego posiłku dla swoich latorośli. Ewa zaproponowała aktorce zrobienie podpłomyka na chlebowym cieście wraz z sezonowymi dodatkami. Wypiek przypomina pizzę, którą uwielbiają najmłodsi.

1. Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz

 Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Podpłomyk z bobem i szparagami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do miski Małgosia przesiała mąkę orkiszową i pełnoziarnistą. Następnie wkruszyła drożdże, wlała ciepłą wodę i wsypała odrobinę cukru. Ponieważ artystka uwielbia czarnuszkę, dodała jej szczyptę do zaczynu. Następnie do miski trafiła łyżeczka soli i roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszała i wyrobiła elastyczne ciasto. 

Gdy masa podwoiła swoją objętość, aktorka uformowała ją na kształt okrągłego placka. Wierzch posmarowała kwaśną śmietaną, posypała posiekanym czosnkiem. Dodała również bób, szparagi i ser pleśniowy. Podpłomyk piekł się w piecu przez 15 minut w 230 stopniach.

Na jeszcze ciepłym wypieku Ewa rozłożyła rukolę, wszystko polała oliwą i doprawiła do smaku pieprzem.

2. Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz

 Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po składniki do drugiej potrawy panie wybrały się do ogrodu Ewy, gdzie nazbierały czosnek niedźwiedzi. Sałatkę z kuskusu zaczęły od umycia liści i pokrojenia gruntowych ogórków. 

Do dużej salaterki gospodyni przełożyła wcześniej przygotowaną kaszę kuskus, posiekany czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki. Następnie pokrojone przez Małgosię ogórki gruntowe i pomidorki. Ewa pokazała również, jak w prosty sposób obrać owoc granatu, który także trafił do miski. 

Sałatka została doprawiona błyskawicznym dressingiem na bazie sosu sojowego i oliwy. Aby nadać chrupiącego akcentu potrawie, gospodyni dodała prażone płatki migdałów.

3. Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz

 Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Muffinki pomarańczowe Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po gotowaniu, wraz z Małgosią Sochą, prowadząca zabrała się za pieczenie muffinek z nutką pomarańczy.

W misce ubiła jajka z cukrem na puszystą masę, po czym porcjami dosypywała mąkę i wlewała mleko oraz olej z pestek winogron. W połowie ucierania wsypała proszek do pieczenia i sodę. Gdy wszystkie składniki się połączyły, do miski trafiła otarta skórka i sok z pomarańczy. Gotowe ciasto gospodyni przełożyła do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami i z wierzchu posypała cukrem trzcinowym.

Babeczki piekła w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 512. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 707

15 min
7
15 min
1
Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 47

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7