Sezon na truskawki

Ewa Wachowicz zdradza, jak nie marnować świątecznych resztek

Po wielkanocnym biesiadowaniu wielu z nas zastanawia się jak wykorzystać świąteczne resztki. Skorzystajcie z pomysłów Ewy Wachowicz, aby zamienić je w wyjątkowo ciekawe dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak zrobić forszmak według Ewy Wachowicz

- Jak zrobić jajka po farmersku

- Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną 

- Jak zrobić puszysty sernik Ewy Wachowicz

Tydzień po Wielkanocy Ewa Wachowicz zaprezentowała nam przepisy kuchni resztkowej. Pewnie w większości domów po świętach pozostają spore ilości niedojedzonych wędlin, warzyw, jaj lub sałatek. Co z nimi zrobić? Z pewnością nie wyrzucać! Oczywiście sporo z nich można zamrozić, jednak lepszym rozwiązaniem może się okazać przerobienie ich na zupełnie nowe, bardzo ciekawe potrawy.

W najnowszym odcinku programu "Ewa gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się z nami kilkoma sprawdzonymi patentami na wykorzystanie poświątecznych resztek. Wykorzystując jej porady, przygotujecie potrawy, o których nikt nie pomyślałby, że zostały przygotowane na bazie produktów, które jeszcze kilka dni temu królowały na wielkanocnym stole. Koniecznie zapamiętajcie te przepisy, bo z pewnością nie raz będziecie do nich powracać. W końcu przydadzą się po niemal każdej, większej uroczystości rodzinnej. 

1. Forszmak Ewy Wachowicz

 Forszmak Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nazwa forszmak brzmi tajemniczo, a to bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna potrawa jednogarnkowa, będąca czymś w rodzaju gulaszu robionego najczęściej tuż po świętach lub jakiejś uroczystości rodzinnej, kiedy to zostaje nam sporo wędlin. Rewelacyjnie sprawdzi się w roli ciepłej przekąski na rodzinnych spotkaniach. Będzie również sycącym obiadem w chłodniejsze dni.

2. Jajka po ranczersku

 Jajka po ranczersku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były huevos rancheros, czyli wywodzące się z kuchni meksykańskiej jajka po farmersku. Co ciekawe – ten przepis Ewa Wachowicz przywiozła z Majorki, ale nieco go zmodyfikowała. W pierwotnej wersji występują frytki, jednak gospodyni zdecydowała się zastąpić je ziemniakami „z wczoraj”. Aby zmodyfikować to danie na polską nutę, Ewa sięgnęła po sproszkowane grzyby leśne zamiast drogich i trudnodostępnych trufli.

3. Sałatka kartoflana

 Sałatka kartoflana Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Huevos rancheros to nie jedyny sposób na kartofle, które zostały z poprzedniego dnia. Wzorem Ewy Wachowicz, można je wykorzystać do zrobienia błyskawicznej sałatki z marynowanymi pieczarkami. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub mięs z grilla. Z pewnością nie raz będziecie wracać do tego przepisu.

4. Puszysty sernik z budyniem

 Puszysty sernik z budyniem Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rzecz jasna w odcinku nie mogło zabraknąć deseru. Tym razem był to wyjątkowo puszysty sernik z olejem rzepakowym. Dodatek ten sprawi, że ciasto uda się dosłownie za każdym razem - pięknie wyrośnie i nie opadnie w czasie studzenia.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 99

30 min
4
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 246

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6