Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Zupa z ogórków, paella po zawojsku, tarta z bezą i rabarbarem

W sobotę 3 września o godzinie 10:10 obejrzymy pierwszy odcinek 35. sezonu programu „Ewa gotuje”. Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz powita widzów w swoim ogrodzie, gdzie przygotuje prawdziwą ucztę letnich smaków.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po wakacyjnej przerwie Ewa Wachowicz zaprosi widzów Polsatu na premierowe odcinki „Ewa gotuje”. A że wrzesień jest znakomitą porą na kucharzenie pod chmurką, to obiad powstanie w ogrodzie. 

Najpierw zobaczymy, jak przyrządzić znakomitą zupę ogórkową – co ciekawe: nie na kiszonkach, lecz na ogórkach gruntowych! Innymi słowy: zamiast klasycznej i znanej na całym świecie polish pickle soup Ewa ugotuje jej lżejszą wersję idealną na ostatnie tygodnie upalnego lata. 

Daniem głównym będzie hiszpańska paella, czyli bardzo prosta, rolnicza potrawa, składająca się głównie z ryżu. Jak mówi autorka programu: 

Osobiście uważam, że nasza kuchnia jest najlepsza na świecie, ale od czasu do czasu sięgam też po receptury z różnych stron świata, starając się jednak przerobić je w ten sposób, żeby bez problemu można było używać takich składników, które mamy pod ręką. I tak właśnie będzie tym razem, bowiem zamiast owoców morza w potrawie znajdzie się mięso z królika i kurczaka.

Na deser pani Ewa zaproponuje wyjątkowo orzeźwiającą tartę z rabarbarem i bezą. Ale to nie wszystko – zobaczymy też jak przygotować arbuzoladę, czyli lemoniadę z arbuza. Co ciekawe: zarówno paella, jak i arbuzolada, trafi na stół, przy którym zasiądzie ekipa realizująca program, więc widzowie będą mogli zobaczyć też jak wygląda telewizja „od kuchni”. 

„Ewa gotuje" odcinek 455 - emisja w sobotę 3 września o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 14

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 114

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6