Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Pysznie i dietetycznie!

W sobotę 22 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje przystawkę na ciepło z chińskiej kapusty pak choi. Jako danie główne zaproponuje filet z dorsza z sosem jajecznym. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze zaskakujący sernik kokosowy.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotuje ciepłą przystawkę na kapuście pak choi. Oprócz chińskiej kapusty na patelnię trafią następujące składki: oliwa, czosnek, świeży imbir i papryczka chili, miód, sos sojowy, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, ser z niebieską pleśnią oraz gomasio do smaku. Pyszna i zdrowa przystawka jest szybko gotowa!

Danie głównym będzie bardzo dietetyczna ryba po norwesku, do tego jajeczny sos, puree ziemniaczne z kurkumą i kalafior romanesco. Do przygotowania zapiekanej w piekarniku potrawy należy przygotować: filety z dorsza, sól, biały pieprz, masło klarowane, szalotkę, groszek cukrowy, wodę, białe wino, liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu są niezbędne: jajka, śmietana 18%, mleko, sól, pieprz i natka pietruszki. Do puree, oprócz ziemniaków, obowiązkowe są: kurkuma, masło, mleko i na wierzch koperek. A do podania obiadowego dania - kalafior romanesco.

Przystawkę z pak choi Ewa doprawiła gomasio, czyli mieszaniną soli i sezamu. Można ją kupić, jednak gospodyni pokaże, jak łatwo zrobić ją samemu! Takie gomasio zastępuje zwykłą sól i niesamowicie doprawia wiele potraw, nie tylko orientalnych.

Po obiedzie Ewa zaprosi na dietetyczny sernik kokosowy! Aby upiec ten smakowity deser bez dodatku cukru konieczne są następujące składniki ciasta: mąka, proszek do pieczenia, kakao, masło, erytrol, żółtka i całe jajka, twaróg, mąka ziemniaczana, wiórki, mleczko oraz likier kokosowy a do dekoracji bratki.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 22 maja w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Pysznie i dietetycznie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 30

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7