Sezon na truskawki

Ewa Gotuje: Przystawki andrzejkowe, kapsalony holenderskie, brownie z patelni

467. odcinek programu kulinarnego „Ewa Gotuje" pojawi się 26 listopada w telewizji Polsat. Tym razem prowadząca postawi na uniwersalne przekąski imprezowe (świetne na andrzejki), sycące danie główne oraz zaskakujący deser z patelni. Przekonaj się, co czeka widzów już w najbliższą sobotę!

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy Wachowicz zacznie się od zrobienia dwóch mini-przystawek - włoskiej bruschetty oraz tartaletek z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Znakomicie sprawdzą się w roli tzw. czekadełek przed obiadem, jak też zaspokoją pierwszy głód, choćby podczas imienin albo imprezy andrzejkowej. 

Z kolei potrawą odcinka będą kapsalony holenderskie, czyli zaskakująca kompozycja domowych frytek, odpowiednio doprawionego i usmażonego kurczaka oraz sałatki z pomidorów, ogórków, cebuli i kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wyjaśnia Ewa Wachowicz.

Na deser Ewa zrobi brownie - zaskakujące, bo z patelni! Ta receptura jest o tyle ciekawa, że do przygotowania ciasta nie potrzeba piekarnika, więc to idealne ciasto do przyrządzenia w akademiku czy wynajętym mieszkaniu, które nie posiada dużej, w pełni wyposażonej kuchni. 

„Ewa gotuje" odcinek 467 - emisja w sobotę 26 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 27

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 135

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7