Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Krem z dyni i marchewki, gęsie piersi z kisielem winogronowym i ryżem szafranowym oraz ciasto cytrynowe z malinami!

W sobotę 6 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i marchewki. Na danie główne będzie pierś gęsia marynowana i pieczona w czerwonym winie oraz kompocie malinowym. Ewa poda ją z kisielem na winogronach i ryżem po persku, który tradycyjnie gotowany jest z szafranem i rodzynkami. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze ciasto cytrynowe z malinami. Zobaczymy też, jak zamarynować gruszki w miodzie. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Sezon dyniowy w pełni, dlatego na pierwsze danie będzie kremowa zupa z pieczonej dyni i marchewki. Do tej aromatycznej jesiennej zupy, oprócz dyni i marchewek, dodajemy jeszcze: ziemniaka, czosnek, sól, oliwę, wodę, białe wytrawne wino, kawałek imbiru, curry, mleczko kokosowe i sok z limonki do smaku. Ten krem Ewa poda z pesto z natki marchewki, które robiła w poprzednim odcinku. To pesto jest lekko pikantne i fantastycznie pasuje do kremu dyni i marchewki z orientalną nutą!

Na danie główne będzie gęsina duszona w czerwonym winie, do tego kisiel winogronowy i ryż po persku! Aby ten pyszny posiłek przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: podwójną pierś gęsi, tymianek, majeranek, wino czerwone wytrawne, kompot malinowy lub sok malinowy rozcieńczony wodą, sól, pieprz, winogrono, cukier trzcinowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ryż, cebulę, czosnek, oliwę, wywar jarzynowy, szafran i rodzynki.

Co na deser? Jesienią gruszki smakują naprawdę wybornie! Warto wtedy je zamykać w słoikach. Wystarczy wyciąć gniazda nasienne i zalać je miodem oraz wodą. Takie kiszone gruszki można dodawać do sałatek, mięs, serów i nawet do deserów! Ewa Wachowicz często dostaje prośby od widzów o przepisy na desery bezglutenowe. Dlatego w tym odcinku gospodyni programu je spełni i zaprosi na cytrynowe ciasto bez glutenu, ale za to z malinami! W przepisie na ten wypiek znajdują się: jajka, szczypta soli, cukier trzcinowy, masło, cytryna, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia i garść świeżych malin. Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 6 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 434 - emisja w sobotę 6 listopada o 10.10 w Polsacie!

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 29

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7