Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Jesienna kolorowa zupa, pieczone plastry karkówki z cebulą i pyszne ciasto bez pieczenia

W sobotę 24 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz zaprasza na odcinek w barwach jesieni. Na początek ugotuje kolorową zupę paprykową. Daniem głównym będzie solidnie zamarynowana karkówka pieczona z dużą ilością cebuli.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni moment, aby zebrać całą zieleninę z ogródka, dlatego gospodyni pokaże co zrobić, aby cieszyć się aromatem koperku jesienią i zimą. Na koniec udowodni, że dynia sprawdza się nie tylko w słonych potrawach, ale też można wykorzystać ją do zrobienia pysznych jesiennych deserów. A swoimi przepisami podzieli się w programie „Ewa gotuje".

Ewa Wachowicz uwielbia paprykę w każdej odsłonie: marynowaną, pieczoną czy też surową. W kolejnym odcinku ugotuje kolorową i bardzo zdrową zupę paprykową z kaszą jaglaną.

Na początek w szybkowarze przygotuje bulion na żeberkach z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Na patelni Ewa podsmaży marchewkę, pietruszką, cebulę i czosnek na klarowanym maśle. Potem wrzuci je do bulionu. Doda przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną. Na samym końcu do garnka trafią kolorowe papryki, lubczyk, odrobina soli i pieprzu.

Później Ewa Wachowicz upiecze karkówkę w plastrach, a kawałki mięsa przełoży cebulą. To przepis, który dostała od swojej bratowej. Pokrojone mięso oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. W naczyniu, w którym karkówka będzie się piekła układamy plastry mięsa posmarowane odrobiną majonezu oraz ostrej musztardy i przekładamy plastrami cebuli. Karkówkę najlepiej odstawiać do zamarynowania w lodówce dzień wcześniej. Upieczona karkówka trafi na stół z surówką Colesław - z kapusty, marchewki, cebuli i majonezowego sosu.

Ewa podpowie też, w jaki sposób zakonserwować koperek, by służył nam przez długie, jesienne i zimowe miesiące. Otóż, można go przechować w słoiku z solą. Zaczynamy od warstwy soli, potem warstwa koperku i tak układamy na przemian aż wypełnimy cały słoik - ważne, aby zakończyć warstwą soli. Tak zakonserwowany koperek wytrzyma nawet rok pod warunkiem, że będzie przechowywany w lodówce.

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser będzie ciasto bez pieczenia - z kremem śmietanowym i masą na bazie purée z dyni.

Niedużą dynię pozbawioną pestek Ewa Wachowicz pokroi na ćwiartki i upiecze w piekarniku, bo będzie bardziej słodka niż ugotowana. Po wystudzeniu odetnie od niej skórkę i zmiksuje na gładkie puree z dyni. Czas na masy ciasta. Jedna będzie śmietanowa, druga dyniowa. Do dwóch misek trafią: schłodzona wysokoprocentowa i ubita śmietana. W jednej z nich miksujemy: śmietanę, serek mascarpone, zdrowszy zamiennik cukru - erytrol i ekstrakt waniliowy, w drugiej - śmietanę, purée z dyni, erytrol, szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Do gładkiej dyniowej masy na samym końcu dodajemy przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny. W formie wyłożonej folią spożywczą układamy herbatniki kakaowe, warstwę masy dyniowej i śmietanowej, potem kolejną porcję herbatników i obie masy oraz ostatnią warstwę ciasteczek i krem dyniowy. Ciasto zwieńczy tarta czekolada. Po dwóch, trzech godzinach w lodówce można się delektować pysznym ciastem!

Weź udział w naszym konkursie! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 67

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 228

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 577

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5