Sezon na truskawki

Ewa Gotuje: Chleb keto, hummus, gulasz z dorsza, semifreddo z pistacjami

Ewa Wachowicz zaprasza widzów na kolejny odcinek. Upiecze domowy chleb i poda go z bliskowschodnią pastą kanapkową. Daniem głównym, czyli rybnym gulaszem, zaskoczy niejednego miłośnika morskich klimatów. Na deser z kolei poda włoski klasyk z pistacjami. Odkryj wszystkie przepisy Ewy Wachowicz już 13 maja!

Ewa Wachowicz przygotuje gulasz rybny z dorsza | Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów do Zawoi. Często jest tak, że przyjeżdżając pod Babią Górę, zapomina o zabraniu pieczywa. Do najbliższego sklepu ma kilka kilometrów, więc nie pozostaje nic jak upieczenie chleba.

Prowadząca program rozpocznie więc właśnie od przygotowania pieczywa, zgodnie z zasadami diety keto. Poda je z domowym hummusem. Ta bliskowschodnia pasta kanapkowa najczęściej przyrządzana jest z ciecierzycy lub cieciorki, a wysoka zawartość białka w strączkach (prawie 20 gramów w 100 g produktu) sprawia, że często jest ona głównym składnikiem jadłospisu, nie tylko wegan i wegetarian, lecz także sportowców. 

Na danie główne będzie gulasz, ale uwaga! Nie z wołowiny czy wieprzowiny, a z dorsza. Jak zrobić gulasz, wie niemal każdy. W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy dalej. Później w naczyniu ląduje papryka i ewentualnie inne składniki, a także przyprawy. Z wersją rybną jest trochę inaczej. Zaczynamy od usmażenia filetów, które następnie wyjmujemy i dodajemy do potrawy pod koniec, bo w przeciwnym razie rozpadną się podczas długiego gotowania. 

Po obiedzie Ewa zaprosi na deser. Będzie nim jeden z włoskich klasyków - semifreddo. Co to takiego? Semifreddo po włosku znaczy „połowicznie zmrożony”. I taki właśnie jest ten przysmak - już nie krem, a jeszcze nie lody. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 20

30 min
1
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 122

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

6